OKSFORDOVA STUDIJA POKAZALA: Treća doza Astrazeneke stvara jak imunološki odgovor

Tanjug

28. 06. 2021. u 18:28

TEĆA doza vakcine, koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i kompanija Astrazeneka, proizvodi snažan imunološki odgovor protiv Kovida-19, saopštili su medicinski stručnjaci sa ovog univerziteta.

ОКСФОРДОВА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Трећа доза Астразенеке ствара јак имунолошки одговор

Foto AP

Iz Univerziteta ukazuju, međutim, da, za sada, nema potvrde da je imunizacija dodatnom dozom potrebna, posebno imajući u vidu nestašice vakcina u pojedinim zemljama.

Studija Univerziteta Oksford pokazala je da treća doza vakcine pojačava imunološki odgovor antitela, dok se imunizacija drugom dozom može odložiti do 45 nedelja i takođe doprinosi jacanju imuniteta.


Direktor Oksford vakcina grupe Endrju Polard rekao je da je potvrđeno da ova vakcina pruža zaštitu od aktuelnih varijanti korona virusa tokom dužeg vremenskog perioda što, kako je ukazao, znači da dodatne doze vakcina možda neće biti potrebne, prenosi Glas Amerike.


-Potrebno je da budemo u poziciji u kojoj bismo mogli dati dodatne doze ukoliko se ispostavi da je to neophodno – ali trenutno nemamo nijedan dokaz da bi to mogao biti slučaj. U ovom trenutku veliki broj građana Velike Britanije su kompletno imunizovani. Tako da davanje trećh doza, dok pojedine države još ne raspolažu vakcinama protiv korona virusa, nije prihvatljivo-, rekao je Polard.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku