LUKAŠENKO UZVRAĆA UDARAC EU: Belorusija odgovorila na sankcije Brisela, ali to nije sve

Novosti online

28. 06. 2021. u 18:14

KAO odgovor na sankcije Evropske unije Belorusija zabranjuje ulazak u zemlju predstavnicima evropskih struktura i licima iz zemalja EU koje su doprinele uvođenju ograničavajućih mera protiv Minska, saopštilo je belorusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ЛУКАШЕНКО УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Белорусија одговорила на санкције Брисела, али то није све

Foto AP

U saopštenju se dodaje da beloruska strana nastavlja da radi i na drugim merama reagovanja, uključujući i ekonomske prirode.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije se nada da zvaničnici EU i njenih država-članica „shvataju štetu i besperspektivnost odluka o korišćenju pristupa sile“ u odnosima sa Minskom.

- Predlozi beloruske strane o razvoju dijaloga i saradnje sa EU na osnovu principa raznopravnosti i uzajamnog poštovanja ostaju na snazi - istakao je spoljnopolitički resor.

Istovremeno, Belorusija je zbog sankcija Evropske unije takođe pozvala svog stalnog predstavnika pri EU u Minsk na konsultacije, a ambasador EU u Belorusiji pozvan je u MIP.

- Danas je u Ministarstvo inostranih poslova pozvan šef predstavništva EU u Belorusiji Dirk Šubel u vezi sa ograničavajućim merama bez presedana koje je uvela Evropska unija protiv Belorusije - navodi se u saopštenju.

Spoljnopolitički resor je naglasio da je „ambasadoru EU tokom sastanka iznet čvrst stav beloruske strane o apsolutnoj neprihvatljivosti korišćenja sankcija kao instrumenta pritiska na suverenu i nezavisnu državu“.

Njemu je posavetovano da ode u Brisel na konsultacije kako bi svom rukovodstvu preneo stav Minska.

Istovremeno, pres-služba beloruskog MIP-a saopštila je da zvanični Minsk počinje da sprovodi proceduru za suspendovanje sporazuma o readmisiji sa EU, kao i da obustavlja učešće u inicijativi EU „Istočno partnertvo“.

- Ne možemo da ispunimo svoje obaveze u okviru tog sporazuma u uslovima sankcija EU i ograničenja koja je uvela - prenosi pres-služba.

Belorusija sa dubokim žaljenjem konstatuje da će se „prinudna suspenzija sporazuma negativno odraziti na saradnju sa EU u oblasti borbe protiv ilegalne migracije i organizovanog kriminala“.

Ministarstvo je dodalo i da Belorusija obustavlja učešće u inicijativi EU „Istočno partnertvo“.

Ranije je Evropska unija donela odluku o uvođenju sektorskih sankcija protiv Minska. S tim u vezi, iz Belorusije je saopšteno da će narednih nedelja zemlja postepeno početi da preduzima korake kao odgovor na nove sankcije EU.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati