KINESKI POZDRAV S MARSA: Rover DŽužong procenjuje hemijski sastav stena i traži vodu

D. D. S.

28. 06. 2021. u 16:04

KINESKA svemirska agencija objavila je video snimak rovera Džužong kako klizi površinom Marsa. Snimci su načinjeni bežičnom kamerom koju je robot spustio na površinu Crvene planete.

КИНЕСКИ ПОЗДРАВ С МАРСА: Ровер Џужонг процењује хемијски састав стена и тражи воду

Foto: Depositphotos

Kineska nacionalna svemirska agencija je saopštila da je Džužong prešao 236 metra za 42 sola, do 27. juna. Sol je marsovski dan koji traje nešto duže od zemaljskog, 24 sata i 39 minuta. Najnoviji snimci su poslati na Zemlju preko satelita Tjanven-1 koji kruži oko Crvene planete, prenosi Bi-Bi-Si.

- Orbiter i Mars rover su u dobrom radnom stanju, bezbedno izveštavaju sa Marsa i partiji i matici, i šalju pozdrave izdaleka u trenutku kada se obeležava vek osnivanja stranke - navodi se u saopštenju.

Naučnici se nadaju da će rover raditi najmanje 90 marsovskih dana na Crvenoj planeti. Robot liči na vozila američke svemirske agencije (NASA). Kao i američki roveri "Radoznalost" i "Istrajnost" i Džužong nosi laserski alat za probijanje stena kako bi procenio njihov hemijski sastav. Ima i radar za traženje podvodnog vodenog leda, kao i rover Istrajnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije