MERKELOVA UVERENA: Razgovori EU sa Rusijom bi mogli biti korisni

Tanjug

28. 06. 2021. u 13:50

RAZGOVORI Evropske unije sa Rusijom mogli bi biti korisni po osnovu brojnih pitanja, a ne samo da bi se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu direktno reklo da sajber napadi nisu osnova za produktivan odnos - izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

МЕРКЕЛОВА УВЕРЕНА: Разговори ЕУ са Русијом би могли бити корисни

Foto: EPA

- Pod tim mislim da je bolje da ne samo razgovaramo međusobno, već i da se ruskom predsedniku suprotstavimo sa ovim stvarima i da kažemo da na takvoj osnovi plodna saradnja ne može da se održi - izjavila je Merkel u obraćanju nemačkim i francuskim poslanicima, a prenosi agencija Rojters.

Lideri Evropske unije odbacili su u petak francusko-nemački predlog za održavanje samita sa Rusijom, nakon što su Poljska i baltičke zemlje poručile da bi takav samit poslao pogrešnu poruku Moskvi, u uslovima kada se pogoršavaju odnosi Istoka i Zapada.

- Odnos Rusije i Evropske unije trenutno nije dobar, ali čak i tokom ''Hladnog rata'' ljudi su razgovarali jedni sa drugima, tako da mislim da tišina nije pogodna za rešavanje problema - izjavila je Merkel.

Dodala je, međutim, da su lideri EU identifikovali pitanja koja žele da razreše sa Rusijom i zadužili zvaničnike da pogledaju formate i uslove pod kojima bi se moglo razgovarati sa Moskvom.

- To znači da smo napravili korak napred, ali još uvek nismo postigli svoj cilj - napominje Merkel.

Pored zabrinutosti EU zbog ruskog uticaja u Belorusiji i Ukrajini, Merkelova je razoružanje i budućnost Sirije i Libije navela kao pitanja o kojima bi blok mogao razgovarati sa ruskim predsednikom, kao i o tome da li se na tim poljima "može doći do zajedničkih rezultata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a