NA IVICI SMO GLOBALNOG SUKOBA, DOVEDITE SE U RED: Lukašenko poslao poruku zapadnim susedima - sutra će biti kasno

Novosti online

22. 06. 2021. u 22:28

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je u svetlu jačanja sankcionog pritiska na Minsk pozvao narode zapadnih zemalja koje se graniče sa republikom i Ukrajine da "dođu k sebi" i da izađu na kraj sa "poludelim" političarima koji su „izgubili dodir sa realnošću“.

НА ИВИЦИ СМО ГЛОБАЛНОГ СУКОБА, ДОВЕДИТЕ СЕ У РЕД: Лукашенко послао поруку западним суседима - сутра ће бити касно

Foto: RIA.ru

- Obraćam se pre svega narodima naših susednih zemalja – Poljacima, Litvancima, Letoncima, Ukrajincima – osvestite se dok nije kasno, dovedite u red političare koji su poludeli i izgubili dodir sa realnošću - rekao je Lukašenko u Brestu na ceremoniji posvećenoj 80. godišnjici početka Velikog otadžbinskog rata.

Prema njegovim rečima, region je i sada, "kao i pre 80 godina", na ivici globalnog sukoba i zapitao se da li su susedi naučili lekcije iz istorije.

- Sankcije, provokacije... Sve hoću da pitam: da li to namerno radite, hoćete da testirate čvrstinu granica i patriotizam nove generacije Belorusa? Hajde da probamo - istakao je beloruski lider.

Kako je istakao, ranije su države „živele kao susedi, delile parče hleba“, a ljudi su posećivali jedni druge.

Beloruski lider je pozvao da se svi zajedno zaustave kod te poslednje crte, „jer će sutra biti kasno“.

- Hajde da se zaustavimo kod te poslednje granice. Sutra će biti kasno. Zar je moguće da će se među Ukrajincima, Litvancima, Letoncima i Poljacima prema kojima su se Belorusi oduvek odnosili prijateljski, naći ti koji su spremni da žrtvuju svoj miran život radi bezumlja i ambicija pojedinih rukovodilaca tih država, političara koje je, u stvari, baš briga za naš narod i na svoje narode, njihove sudbine i državnost, našu belorusku državnost? - pita se Lukašenko.

On je istakao da Belorusi svoju rodnu zemlju, nezavisnost i suverenitet neće nikome dati, da će izdržati „u svakom slučaju“. Beloruski lider je takođe dodao da se za Minsk savremeni svet ne ograničava samo na EU – postoji „dovoljno odgovornih zemalja“ i celih regiona sa kojima će Minsk nastaviti da tesno sarađuje.

- Istina je na našoj strani i mi smo naslednici slavnog pokolenja koje nam je podarilo život, slobodu i nezavisnost - poručio je Lukašenko.

Podsetimo, EU je vela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.

Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica.

EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. Tačno vreme uvođenja ovih ograničenja zasad se ne navodi, a mediji pišu da bi mogla da se pojave u avgustu ili septembru.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri