ZAJEDNIČKA IZJAVA PUTINA I BAJDENA: Važna stvar oko koje su se usaglasili ruski i američki predsednik

Novosti onlajn

16. 06. 2021. u 19:32

NAKON razgovara u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i DŽo Bajden dali su zajedničku izjavu posvećenu pitanjima strateške stabilnosti. Lideri su istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata, kao i da u njemu ne bi bilo pobednika.

ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА ПУТИНА И БАЈДЕНА: Важна ствар око које су се усагласили руски и амерички председник

Foto: EPA

- Rusija i Sjedinjene Američke Države pokazale su da su čak i u vreme napetosti u stanju da napreduju u ostvarivanju zajedničkih ciljeva kako bi se osigurala predvidljivost u strateškoj sferi, smanjili rizici oružanih sukoba i pretnje nuklearnim ratom - navodi se u dokumentu.

Kao primer takvog pristupa navodi se nedavno produženje ugovora o Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3).

- Danas ponovo potvrđujemo privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, kao i da on nikada ne sme da se pokrene - saopšteno je u zajedničkoj izjavi.

Lideri Rusije i SAD najavili su pokretanje kompleksnog dijaloga o strateškoj stabilnosti, koji bi trebalo da postavi temelje buduće kontrole naoružanja.

Podsetimo, samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera DŽozefa Bajdena u Ženevi je završen. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora.

Ukupno su pregovori trajali četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dela.

Inače, prvi deo sastanka u užem formatu u kojem su pored predsednika prisustvovali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken je završen nakon dva sata, nakon čega je održan i drugi deo sastanka u širem formatu, koji je trajao jedan i po sat.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)