PEKING UZVRAĆA UDARAC NATO: Kina nije pretnja, ali neće ostati bez odgovora, ako zatreba

D. D. S.

15. 06. 2021. u 11:24

Peking je optužio NATO da preteruje sa "teorijama o kineskoj pretnji", dan posle samita u Briselu na kojem je bilo reči o tome kakav izazov predstavlja Kina za Atlantski savez. Kineska ambasada pri Evropskoj uniji je optužila NATO da pokazuje "mentalitet hladnog rata" i da pokušava "veštački da stvori sukobe". Takve izjave bacaju senku na, kako se navodi, mirni razvoj države koja ima 20 puta manje nuklearnih bojevih glava od članica NATO.

ПЕКИНГ УЗВРАЋА УДАРАЦ НАТО: Кина није претња, али неће остати без одговора, ако затреба

Foto: EPA/Depositphotos

- NATO iznosi neistine u vezi s kineskim miroljubivim razvojem, pogrešno procenjuje međunarodnu situaciju i ukazuje na mentalitet hladnog rata - navodi se u odgovoru Kine, objavljenom na internet stranici kineske misije. Dodaje se da je Kina uvek posvećena miroljubivom razvoju i da nikome ne predstavlja sistemski izazov, ali da neće ostati bez odgovora ako neko pred nju postavi takve izazove.

Lideri NATO su prethodno izrazili zabrinutost zbog ambicija Kine da razvija nuklearni arsenal, označavajući je kao sistemski izazov, tokom samita na kome je predsednik SAD DŽozef Bajden pozvao svoje kolege iz NATO-a da se suprotstave kineskom autoritarizmu i rastućoj vojnoj moći.

- Ambicije i ponašanje Kine predstavljaju izazove za međunarodni poredak zasnovan na pravilima i u oblastima od značaja za bezbednost Alijanse - navodi se u zaključcima lidera NATO. Kineska ambasada u Londonu saopštila je da se odlučno protivi pominjanju Sinđijanga, Hongkonga i Tajvana, navodeći da se činjenice iskrivljiju i time razotkrivaju zlokobne namere nekoliko zemalja, uključujući SAD, prenose agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

PUTIN JE KORAK BLIŽI SVOM CILJU: Ukrajinski zvaničnici priznaju - trupe se povlače da ih ne bi zarobili Rusi