VELIKA PROMENA U NATO PRED SAMIT: Proširuje se primena klauzule iz osnivačke povelje

Novosti online

14. 06. 2021. u 14:26

LIDERI NATO-a će danas proširiti primenu klauzule o kolektivnoj odgovornosti, odnosno člana 5 osnivačkog ugovora NATO-a "svi za jednog, jedan za sve", kako bi članice Alijanse bile spremne da odgovore i na napade u svemiru, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У НАТО ПРЕД САМИТ: Проширује се примена клаузуле из оснивачке повеље

Foto: Tanjug/AP Photo

Član 5 osnivačkog ugovora NATO kaže da će se napad na bilo kojeg od 30 saveznika smatrati napadom na sve njih.

Do sada se to primenjivalo samo na tradicionalnije vojne napade na kopnu, moru ili u vazduhu, a od nedavno i u sajber prostoru, prenosi agencija AP.

- Na ovom samitu ćemo jasno reći da, naravno, svaki napad na svemirske kapacitete, poput satelita i slično, ili napadi iz svemira, mogu aktivirati član 5 - rekao je Stoltenberg, nekoliko sati uoči predsedavanja samitom sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i njegovim kolegama.

Oko Zemlje kruži gotovo 2.000 satelita, a sa više od polovine upravljaju članice NATO-a, pokrivajući gotovo sve - od mobilnih telefona i bankarskih usluga do vremenskih prognoza.

Vojni komandanti se oslanjaju na neke od njih za navigaciju, komunikaciju i razmenu obaveštajnih podataka. 

Foto: Tanjug/AP Photo

U decembru 2019. godine, lideri NATO-a proglasili su svemir petim domenom operacija Alijanse, nakon kopna, mora, vazduha i sajber prostora.

Mnoge zemlje članice zabrinute su zbog, kako kažu, sve agresivnijeg ponašanja Kine i Rusije u svemiru, navodi AP.

Oko 80 zemalja ima satelite, a na tom polju se pojavljuje i sve više privatnih kompanija. Osamdesetih godina prošlog veka, samo je deo NATO komunikacija bio putem satelita, a danas je to najmanje 40 odsto.

Klauzula o kolektivnoj odbrani NATO aktivirana je samo jednom, kada su se članice okupile iza SAD nakon napada 11. septembra 2001. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije