AMERIKA PRIZNALA PORAZ: “Severni tok 2” će biti završen, ali radimo da ne proradi

Novosti online

08. 06. 2021. u 21:12

AMERIČKA administracija priznaje da je završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ zapravo već realnost i stoga se fokusira na to kako da u aktuelnoj situaciji podrži interese Ukrajine i niza drugih istočnoevropskih zemalja, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

АМЕРИКА ПРИЗНАЛА ПОРАЗ: “Северни ток 2” ће бити завршен, али радимо да не проради

Foto MK. RU

SAD će kao i pre raditi na tome da gasovod ne bude pokrenut, dodao je on.

-Stvarnost je takva da je fizički završetak izgradnje gasovoda zapravo bila gotova stvar. Pitanje za ubuduće svodi se na to koji su naši najefikasniji potezi kako bismo podržali interese Ukrajine i drugih pogođenih zemalja, kao i naše sopstvene, istakao je on.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države rade na tome da Nemačka preduzme „automatske“ mere protiv posledica rada gasovoda „Severni tok 2“.

-Nemačka je sela za pregovarački sto. Tesno sarađujemo sa njima i insistiraćemo na tome da vidimo realne korake koje su preduzeli, konkretne akcije, rekao je Blinken, obraćajući se u američkom Senatu.

Takođe je istakao da SAD nameravaju da „nadoknade“ Ukrajini mogući gubitak novca za tranzit, i da osiguraju da Rusija „ne može da koristi gas kao instrument prinude“.

-Želimo da osiguramo da ukoliko Rusija deluje zabrinjavajuće u drugim oblastima, postoji određeni automatizam u odgovoru koji ćemo preduzeti zajedno sa Nemačkom i drugima, rekao je Blinken.

Osim toga, kako je istakao, završetak izgradnje gasovoda i njegovo puštanje u rad su dve različite stvari, i SAD će kao i pre raditi na tome da gasovod ne bude pokrenut.

-Sve to je na pregovaračkom stolu, radimo na tome veoma aktivno. Naravno, imamo mogućnosti da delujemo protiv onih koji daju osiguranja i druge dozvole kako bi gasovod bio pokrenut, istakao je Blinken.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)