REŠEN SPOR U ITALIJI: Konte može da postane lider Pokreta pet zvezdica

Tanjug

06. 06. 2021. u 13:02

ITALIJANSKA partija "Pokret 5 zvezdica" rešila je interni pravni spor, otvorivši put da bivši premijer Đuzepe Konte postane lider te podeljene stranke.

РЕШЕН СПОР У ИТАЛИЈИ: Конте може да постане лидер Покрета пет звездица

Foto: Tanjug / AP

Konte je pristao da stane na čelo partije nakon što je njegova koaliciona vlada pala u februaru, ali su ti planovi odloženi zbog žestokog spora sa firmom koja obezbeđuje stranačku internet platformu, prenosi Rojters.

Kompanija "Ruso asocijacija" navela je da su mnogi parlamentarci iz redova Pokreta 5 zvezdica odbili da izdvoje deo svojih primanja kako bi se platilo održavanje platforme.

Zauzvrat ta firma je odbila da preda podatke o identitetu članova stranke, čime je onemogućila da Konte bude formalno izglasan za njenog lidera i politički paralisala rad pokreta.

 - Sa čekanjem i odlaganjem je gotovo... najzad smo došli do podataka o članstvu i postigli dogovor sa Ruso asocijacijom - napisao je na Fejsbuku Konte, dodajući da će Pokret 5 zvezdica namiriti dugovanja toj firmi.

Pokret 5 zvezdica je najveća partija u italijanskom parlamentu zahvaljujući svom trijumfu na izborima 2018. kada je osvojila 32 odsto glasova, ali od tada je njena popularnost oslabljena zbog promena u politici i unutrašnjih sporenja.

Pokret sada ima podršku od oko 16 odsto glasača, što je čini četvrtom najvećom partijom u Italiji, ali je i dalje samo pet procenata iza desničarske Lige za sever, najpopularnije grupacije na italijanskoj političkoj sceni, navodi Rojters.

 - U narednim danima, biće obelodanjen naš politički projekat - naveo je Konte koji želi da partiji pruži tradicionalniji i umereniji imidž kao deo napora da formira stabilan savez sa Demokratskom partijom levog centra, navodi Rojters.

Konte je najpopularniji političar u Italiji posle Marija Dragija, bivšeg guvernera Centralne banke, koji ga je zamenio na mestu premijera.

Ovog meseca Pokret 5 zvezdica održaće onlajn glasanje članstva putem nove veb platforme kako bi izabrali lidera, naveo je Konte.

On je dodao da će zaštita životne sredine i borba protiv nejednakosti biti među vodećim principima obnovljenog Pokreta.

Za sada nije jasno da li će se neko pojaviti kao protivkandidat Konteu, ali njegov izbor se u svakom slučaju smatra kao formalnost, navodi Rojters.

Ministar spoljnih poslova i bivši lider Pokreta Luiđi di Majo pozvao je članove stranke da stanu iza Kontea.

 - Ujedinjeni možemo da učinimo još mnogo korisnih stvari za Italijane - rekao je Di Majo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest