SRBIJA NIJE NA SPISKU: Evropski savet nije odobrio ulazak našim državljanima u EU

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Brisel

05. 06. 2021. u 08:33

ČUDNU i neshvatljivu odluku doneo je Evropski savet koji je izostavio Srbiju i neke druge zemlje sa najnovije liste čijim građanima je omogućeno da uđu na teritiriju EU, na osnovu ranije odluke da se podigne dozvoljeni nivo zaraze koronom, sa 25 na 75 zaraženih na sto hiljada stanovnika.

СРБИЈА НИЈЕ НА СПИСКУ: Европски савет није одобрио улазак нашим држављанима у ЕУ

Foto AP

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu, za 19. sedmicu u ovoj godini, u Srbiji je bilo u proseku 39,26 zaraženih na 100.000, u 20. sedmici 31,61, a u 21. nedelji 24,97! Bilo koji od ovih podataka da su uzeli u razmatranje u Briselu, Srbija bi ispunila uslove.

Ostali kriterijumi koji se primenjuju su i stabilan ili opadajući trend novih slučajeva, broj izvedenih testova, stopa pozitivnosti od 4 odsto među svim sprovedenim testovima, ukupan odgovor na kovid 19 u zemlji i pouzdanost dostupnih informacija.

Srbija ispunjava apsolutno sve uslove, uključujući i stopu pozitivnih. Prema podacima od 4. juna, u Srbiji je izvršeno 11.050 testova, a potvrđeno 210 slučajeva, što iznosi svega 1,9 odsto.

Izvori "Novosti" u EU odluku objašnjavaju time da zemlje članice imaju diskreciono pravo kome će dozvoliti ulazak. Postavlja se, onda, pitanje, čemu postavljanje kriterijuma koji se ne poštuju.

Na spisak je dodat samo Japan. Zasada u EU mogu da uđu građani osam zemalja, uz Japan, još i Australije, Izraela, Južne Koreje, Novog Zelanda, Ruande, Singapura i Tajlanda, kao i Kine, uz uslov reciprociteta. Sledeću odluku EU će doneti za dve sedmice. Zemlje članice, međutim, nisu obavezne da se pridržavaju ove preporuke koju su same donele.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju