UBISTVO KOJE JE PODIGLO AMERIKU NA NOGE: Tužilaštvo traži 30 godina robije za policajca koji je klečao na vratu DŽordža Flojda

Tanjug

03. 06. 2021. u 08:43

TUŽILAŠTVO države Minesota zatražilo je 30-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg policajca Dereka Šovina, koji je u aprilu osuđen za ubistvo DŽordža Flojda u maju 2020.

УБИСТВО КОЈЕ ЈЕ ПОДИГЛО АМЕРИКУ НА НОГЕ: Тужилаштво тражи 30 година робије за полицајца који је клечао на врату Џорџа Флојда

Foto: Printscreen

Šovinovi advokati tražili su uslovnu kaznu, uz vreme koje je već proveo u pritvoru.

Belog policajca Šovina, koji je klečao na vratu DŽordža Flojda više od devet minuta, porota u Mineapolisu proglasila je krivim po sve tri tačke optužnice - za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena.

Sudija Piter Kejhil presudio je da su postojale "otežavajuće okolnosti" u slučaju Flojdovog ubistva, što mu daje mogućnost da Šovinu izrekne presudu koja može biti stroža nego što to država preporučuje.

U Minesoti, prosečna kazna za prvi prestup, kao što je to slučaj sa Šovinom, iznosi 12 i po godina.

Foto: Printscreen

Tužilaštvo je, međutim, u svom podnesku navelo da bi 30 godina bilo "prikladnija kazna zbog dubokog uticaja koji je postupak optuženog imao na žrtvu, porodicu žrtve i zajednicu", prenosi Glas Amerike.

Maksimalna kazna za najozbiljniju tačku optužnice protiv Šovina, ubistvo drugog stepena, iznosi 40 godina.

Izricanje presude Šovinu zakazano je za 25. jun.

On se nalazi u zatvoru od 20. aprila, kada je proglašen krivim, a suočava se i sa odvojenim federalnim optužbama u vezi sa ljudskim pravima u slučaju Flojdove smrti.

Flojdovo ubistvo pokrenulo je globalne demonstracije protiv institucionalizovanog rasizma i policijske brutalnosti, posebno u SAD.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)