KONTROVERZNA OTKRIĆA: Britanski dvor zabranjivao angažovanje "obojenih imigranta"

Tanjug

02. 06. 2021. u 17:03

DVORSKA administracija britanske kraljice Elizabete II zabranjivala je zapošljavanje "obojenih imigranta ili stranca“ najmanje do kasnih 1960-ih, piše u novootkrivenim dokumentima koji će ponovo pokrenuti raspravu o britanskoj kraljevskoj porodici i rasizmu.

КОНТРОВЕРЗНА ОТКРИЋА: Британски двор забрањивао ангажовање обојених имигранта

Foto: EPA

U ovom dokumetu je otkriveno i da je Bakingemska palata pregovarala o kontroverznim klauzulama, koje su i dalje na snazi, da se kraljica i njeno domaćinstvo izuzimaju od zakona koji sprečavaju rasnu i polnu diskriminaciju, prenosi londonski Gardijan.

Ovi dokumenti su otkriveni u Nacionalnom arhivu u okviru tekućeg istraživanja Gardijana o tome kako kraljevska porodica koristi tajnu parlamentarnu proceduru, poznatu kao saglasnost kraljice, da van očiju javnosti utiče na sadržaj britanskih zakona.

Iz Bakingemske palate su odbili da odgovore na pitanja o zabrani i kada je ovo pravilo opozvano, ali tvrde da interni podaci jasno pokazuju da su ljudi iz etničkih manjina bili zapošljavani tokom 1990-tih, ali da pre te decenije "nije vođena evidencija o rasnom poreklu zaposlenih".

Ministri britanske vlade su tokom 1960-tih pokušali su da uvedu zakone koji bi učinili ilegalnim svako odbijanje da se neki pojedinac zaposli po osnovu njegove rasne ili nacionalne pripadnosti, ali je kraljica Elizabeta II bila izuzeta od tih zakona o jednakosti više od četiri decenije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja