BAJKE EVROPE KAO PRED PETI OKTOBAR: Samo da padne Lukašenko, odmah dajemo tri milijarde evra Belorusiji

Novosti online

29. 05. 2021. u 16:14

EU spremna je da da Belorusiji tri milijarde evra ako se sa vlasti makne predsednik Aleksandar Lukašenko i "sprovede demokratska tranzicija", rekao je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU-a za spoljnu i bezbednosnu politiku.

БАЈКЕ ЕВРОПЕ КАО ПРЕД ПЕТИ ОКТОБАР: Само да падне Лукашенко, одмах дајемо три милијарде евра Белорусији

Foto: EPA

Evropska komisija je u petak saopštila kako je predstavila Veću plan o ekonomskoj podršci  "budućoj demokratskoj Belorusiji".

- Time želimo da iskažemo predanost ljudima u Belorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Belorusija otpočne tranziciju prema demokratiji, ne pre toga - izjavio je Borelj u Lisabonu gde je učestvovao na nezvaničnom sastanku ministara obrane EU-a.

- Lukašenko nije oduševljen tom idejom - dodao je on.

Paket od tri milijarde evra uključuje bespovratni novac i kredite kako bi "Belorusija stabilizovala svoju ekonomiju i reformisala institucije", saopšteno je iz Evropske komisije. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU-a.

EU namerava da pojača sankcije EU posle incidenta sa Rajaerovim avionom i hapšenja opozicionog aktiviste Romana Protaševiča.

Podsećamo, priče o novcu iz Evrope koji "samo čeka na granici da padne tadašnji predsednik Slobodan Milošević", bile su aktuelne i pred peti oktobar 2000. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!