DODIK PISAO AĐIJUSU: Tražio da preispita odluku o Karadžiću, Komšić besni!

Tanjug

21. 05. 2021. u 00:34

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik pozvao je predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmela Ađijusa da preispita svoju odluku da prvi predsednik RS Radovan Karadžić izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji.

ДОДИК ПИСАО АЂИЈУСУ: Тражио да преиспита одлуку о Караџићу, Комшић бесни!

Foto: Printscreen

Dodik je to naveo u pismu koje je uputio Ađijusu, nakon što je Međunarodni sud u Hagu odbio prigovor odbrane Karadžića da on bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora.

- Koristim ovu priliku da izrazim duboku zabrinutost povodom Vaše odluke da prvi predsednik Republike Srpske, gospodin Radovan Karadžic izdržava kaznu zatvora u Velikoj Britaniji. Žalim što niste uzeli u obzir poslednji prigovor koji Vam je uputio advokatski tim gospodina Karadžića u u kojem su sadržani brojni argumenti zbog kojih je trebalo da ovu odluku odmah povučete - naveo je Dodik, a prenosi Klix.ba.

On je pozorio da će fizička bezbednost Karadžića biti "apsolutno ugrožena"ukoliko bude premešten u bilo koji zatvor u Velikoj Britaniji. S

- Sa Vaše strane ne postoje nikakve dodatne i poverljive garancije da će u engleskom zatvoru biti zaštićena njegova elementarna ljudska i građanska prava i da neće biti izložen revanšizmu određenih drugih grupa zatvorenika - napisao je Dodik.

Dodik je zatražio od Ađijusa da još jednom preispita svoju odluku i pošalje Karadžića u neki drugi zatvor u Evropi.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšic oštro je kritikovao Dodika zbog pisma Ađijusu.

- Ne želim ulaziti u to hoće li Milorad privatno pisati sudijama suda koji inače već godinama ne priznaje i javno se stavljati na stranu ratnog zločinca. Čak mi je možda i drago da to radi. Ako ima neko u svetu da ne zna kakav je, da sazna kroz ovakva pisma. Međutim, zloupotrebio je instituciju Predsedništva Bosne i Hercegovine, a to je nedopustivo, jer ovo nije stav Predsjedništva i države Bosne i Hercegovine - rekao je Komšic.

Dodaje da će svima uputiti upozorenje da Milorad Dodik ne piše u ime Predsedništva BiH, prenosi Klix.ba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)