HDZ I PUPOVČEV SDSS TRLJAJU RUKE ZBOG ISHODA: Posle prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj, u vladajućoj koaliciji zadovoljni postignutim

J. KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

18. 05. 2021. u 09:25

NAJZADOVOLjNIJI nakon prvog kruga lokalnih izbora u Hrvatskoj mogu da budu HDZ i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) iz vladajuće koalicije i nova stranka Možemo čiji će lider Tomislav Tomašević, najverovatnije za dve sedmice, postati gradonačelnik Zagreba.

ХДЗ И ПУПОВЧЕВ СДСС ТРЉАЈУ РУКЕ ЗБОГ ИСХОДА: После првог круга локалних избора у Хрватској, у владајућој коалицији задовољни постигнутим

Foto EPA

U drugi krug ulazi sa pevačem Miroslavom Škorom, ali i velikom prednošću, jer je dobio više od 150.000 glasova Zagrepčana, što je više čak i od podrške bivšem gradonačelniku Milanu Bandiću iz njegovih zlatnih dana.

Iako HDZ nije trijumfovao u velikim gradovima, osim u Osijeku, i dalje čvrsto drži i lokalnu vlast od Slavonije do juga Hrvatske. Najbolniji je poraz u Vukovaru, gde najveću šansu da ostane u gradonačelničkoj fotelji ima Ivan Penava.

SDSS je potvrdio da je najsnažnija politička stranka Srba u Hrvatskoj, koja je trijumfovala u gotovo svim mestima, osim u Glini, gde je u prednosti za zamenicu gradonačelnika Branka Bakšić, izuzetno aktivna, posle zemljotresa na Baniji. SDSS su pripala mesta zamenika župana, koja su rezervisana za pripadnike nacionalnih manjina, te mesta zamenika gradonačelnika i načelnika tamo gde živi veći broj Srba.

Puljak želi "civilizovani Split"

TEŽAK poraz u Splitu pretrpeo je Željko Kerum, a to znači njegov definitivni odlazak iz politike. Veliku šansu da postane gradonačelnik ima fizičar i profesor Ivica Puljak. Nije mu naštetio ni snimak iz mladosti na kome peva ustaške pesme, a najavljuje "civilizovani Split", bez stalnih ekscesa koji su pratili grad na Marjanu.

Milorad Pupovac, Foto Tanjug

Tako, veću šansu da pobedi u drugom krugu ima Srđan Kolar (SDSS) u Vukovaru i da zameni Srđana Milakovića iz Demokratske stranke Srba (DSS), koji je zamenik gradonačelnika već osam godina. U Borovu je u prednosti Nikola Baćanović, u Jagodnjaku Milan Varga, u Sisačko-moslavačkoj županiji Mirjana Olujić, u Vukovarsko-sremskoj Srđan Jeremić, a svi su iz SDSS. U Ličko-senjskoj županiji vodi Milan Uzelac, u Karlovačkoj Dejan Mihajlović, u Bjelovarsko-bilogorskoj Saša Lukić, u Virovitičko--podravskoj Nikola Ivanović iz SDSS, dok Anja Šimpraga nije uspela da postane gradonačelnica Knina.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac, tako, ostaje nesumnjivi lider Srba u Hrvatskoj, najavljujući da će uskoro biti rešeni i problemi sa elektrifikacijom srpskih sela, kao i izgradnjom vodovodne mreže do mesta koja nemaju vodu. Cilj je SDSS da iskoristi koaliciju na nacionalnom planu da se poboljšaju životni uslovi preostalih Srba u Hrvatskoj i da najzad, počne u potpunosti da se poštuje Ustavni zakon. Očito su to i glasači iz redova Srba prepoznali i zato dali glas SDSS, ocenivši da desni centar na kojem je HDZ daje veću šansu da se razviju srpski krajevi i spreči dalje iseljavanje Srba. Za mnoge Srbe je koalicija SDSS i HDZ veća garancija da će biti manje napada na Srbe.

FENOMEN TOMAŠEVIĆ

AKTIVISTA Tomislav Tomašević (na slici), koga iz školskih dana zovu Senf, nezaustavljivo juriša na mesto pokojnog Milana Bandića. Magistrirao je na Kembridžu, uređivao više stručnih časopisa, a od šesnaeste godine je aktivista. Sin krajnjeg desničara, čiji je stric sveštenik u BiH, na medenom mesecu peo se na Kilimandžaro.

Protivkandidati mu zameraju da nema radnog staža, pogotovo ne u velikim kolektivima.

Foto AP

Iako su za Srbe rezervisana mesta zamenika župana i gradonačelnika, najčešće to nije garancija da će učestvovati u donošenju odluka, bar ne u mestima gde Srbi nisu u većini.

Mnogo je primera i do sada da neki župani i gradonačelnici nisu uopšte sarađivali sa svojim zamenicima Srbima, a sa nekima nisu imali nikakve kontakte, kao što je to bio slučaj u Vukovaru.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a