BORBA SDSS SRPSKE PREDSTAVNIKE: Otvorena biračka mesta u Hrvatskoj

Novosti online

16. 05. 2021. u 07:53

U HRVATSKOJ su jutros u sedam časova otvorena biračka mešta na lokalni izborima, na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

БОРБА СДСС СРПСКЕ ПРЕДСТАВНИКЕ: Отворена бирачка места у Хрватској

Boris Milošević i Milorad Pupovac / Foto Tanjug

Izbornu kampanju obeležila su i žestoka prepucavanja najviših hrvatskih zvaničnika, predsednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Na izborima građani Hrvatske biraju opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije i župane i županijske skupštine u 20 županija

Na 6.572 biračka mesta pravo glasa ima tri miliona 660.000 građana.

Biračka mesta biće zatvorena u 19 časova, a građani Hrvatske biraće opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Najveća izborna bitka vodiće se za Grad Zagreb, gde je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kamndidatima ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo", koji je kao veliku mrlju na svoju poitičku karijeru dožive to što je lider Domovinskog pokreta i njegov protivkandidat Miroslav Škoro rekao da je Tomašsićev otac Srbin.

Najuticajnijem vladajućem HDŽ-u je važno da sačuva vlast u Splitu, i da vrati dve županije Ličku i Vukovarsko sremsku, koje vode njihovi bivši članovi koji su ih napustili Darko Milinović, odnosno Ivan Penava.

Sutrašnji izbori veoma su važni i za srpsku manjinu u Hrvatskoj na kojima će nastupiti kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.

Prvi put SDSS, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina. Za mesto gradonačelnika Knina bori se srpski kandidat Anja Šimpraga, poslanica u hrvatskom Saboru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)