NA JESEN GRADE MOST NA TARI! BiH i Crna Gora krupnim projektima jačaju ekonomsku saradnju

O. MATAVULj

06. 05. 2021. u 08:12

BOSNA i Hercegovina i Crna Gora zajednički će graditi novi međudržavni most na Tari, dug 180 metara, a izgradnja bi mogla početi već na jesen.

НА ЈЕСЕН ГРАДЕ МОСТ НА ТАРИ! БиХ и Црна Гора крупним пројектима јачају економску сарадњу

Foto D. Dozet

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku ministra komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH Vojina Mitrovića i ministra kapitalnih investicija Crne Gore Mladena Bojanića. Na konferenciji za medije oni su istakli da je postignut dogovor da se formira radna grupa dva ministarstva s ciljem da do jula sprovedu potrebne aktivnosti kako bi potpisali sporazum o izgradnji mosta na Tari, na putnom pravcu koji povezuje Sarajevo i Podgoricu.

- Drumsko povezivanje Sarajeva i Podgorice najbitnije je infrastrukturno pitanje za dve zemlje - istakao je Mitrović.

On kaže da će izgradnja mosta na Tari, zajedno s nadzorom, koštati dva miliona evra i po polovinu bi finansirale dve zemlje.

Govoreći o putu od Foče do Šćepan Polja, Mitrović je naveo da je reč o 20 kilometara puta i da vrednost projekta koji se odnosi na Srpsku iznosi oko 72 miliona evra.

- Za most i put od Foče do Šćepan Polja glavni projekat je završen i postoje uslovi da se može krenuti u obezbeđivanje sredstava. Realno je da bi gradnja mosta mogla početi na jesen - rekao je Mitrović.

SARADNjA Mladen Bojanić i Vojin Mitović, FOTO Ministarstvo transporta BiH

Na tom putnom pravcu planira se i izgradnja integrisanog graničnog prelaza, sa crnogorske strane, koji će imati samo jedno zaustavljanje što bi uveliko olakšalo komunikaciju i prevoz putnika i robe.

Mitrović je ocenio da su integrisani granični prelazi izuzetno značajni kako bi drumski transport bio ubrzan i jeftiniji.

- Već ranije je dogovoreno da se dva granična prelaza rade na teritoriji BiH, a dva na teritoriji Crne Gore - istakao je Mitrović, navodeći da su razgovarali i o pojednostavljenom prevozu putnika uključujući linijski prevoz, budući da je turizam najznačajnija crnogorska privredna delatnost.

BOJANIĆ: DOĐITE NA ODMOR

MINISTAR kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić posetu Sarajevu iskoristio je da pozove sve građane BiH da dođu u Crnu Goru na odmor.

- Što se tiče pandemije virusa korona, Crna Gora ima veoma dobre pokazatelje. Pozivam građane BiH da dođu, a mi ćemo se truditi da budemo što bolji domaćini - istakao je Bojanić.

Mladen Bojanić je naglasio da BiH i Crnu Goru ne opterećuju nikakva politička pitanja i da postoji dobra volja za unapređenje ekonomske saradnje.

- Razgovarali smo o problemima koji realno mogu da se reše u kratkom roku. Prepoznali smo da put Sarajevo - Podgorica ne služi na čast nijednoj zemlji. I sada sam prošao tim putem i po ko zna koji put se uverio u loše stanje, koje ne služi na čast nikome u Evropi - rekao je Bojanić.

Uveren je da most i integrisani granični prelaz mogu biti izgrađeni vrlo brzo i najavio da će već sutra biti formiran operativni tim dva ministarstva, kako bi sa projektom izašli pred investitore i međunarodnu zajednicu.

- Preduslov za dobru putnu komunikaciju je njena bezbednost, čime bi se ubrzala i razmena robe i dolazak ljudi u BiH i Crnu Goru. Krupni infrastrukturni projekti su ti koji mogu da obnove ekonomiju zemalja - naglasio je Bojanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade