JEDNA DOZA ZA ONE KOJI SU PRELEŽALI KOVID-19: Slovenci odlučili da smanje količinu datih vakcina

Tanjug

21. 04. 2021. u 22:38 >> 22:41

OSOBE koje su imale potvrđenu dijagnozu kovid-19 primiće samo jednu dozu vakcine protiv korona virusa šest meseci nakon što su preboleli ovu bolest, određeno je novim smernicama koje je danas izdao nacionalni savetodavni komitet za imunizaciju u Sloveniji.

ЈЕДНА ДОЗА ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОВИД-19: Словенци одлучили да смање количину датих вакцина

Foto: Z. G.

Uputstva su izdata centrima za vakcinaciju odmah nakon što je sedam drugih evropskih zemalja odlučilo da to učini, rekla je novinarima danas šef savetodavnog tela Bojana Beović, prenosi agencija STA.

Ona je rekla da je odluka motivisana željom da se promišljeno koristi ograničena ponuda vakcina, jer još nema dovoljno doza za sve stanovnike, ali i činjenicom da potvrđena infekcija daje bar neki stepen imuniteta.

Beović je, međutim, naglasila da se ova preporuka možda ne može odnositi na one koji su imali blage simptome i one sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Savetodavna grupa planira da prati naučne studije koje se objavljuju gotovo svakodnevno i možda će, shodno novim informacijama, odlučiti da će neki rekonvalescenti ipak biti vakcinisani dva puta.

Do sada je oko 382.000 Slovenaca ili oko 18 odsto stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je više od 155.000, ili 7,4 odsto populacije i revakcinisano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)