DETALJI ZAPLENE U PLOČAMA: Hitnom akciom policije otkriveno ko stoji iza pošiljke vredne 65 miliona evra

Novosti online

14. 04. 2021. u 11:08

JOŠ od kraja marta dubrovačka policija vrebala je poručioca pošiljke od 500 kilograma kokaina.

ДЕТАЉИ ЗАПЛЕНЕ У ПЛОЧАМА: Хитном акциом полиције откривено ко стоји иза пошиљке вредне 65 милиона евра

Foto: Arhiva VN

I ovaj put roba je bila skrivena u kontejneru s pošiljkom banana koji je stigao u pločansku luku iz Ekvadora, odakle je krenuo nešto više od dva meseca ranije od dolaska na odredište. Banane je poruručila firma iz Bosne i Hercegovine, s tuzlanskog područja, pa dubrovačka i hrvatska policija sarađuju i s kolegama iz susedne države.

Prema onome što je dosad poznato, kokain, koji je bio skriven po celoj dužini dna kontejnera, u "sendviču" lima, trebalo je da napusti teritoriju Hrvatske najverojatnije šleperom s pošiljkom banana. Dubrovačka policija nadzirala je kontejner, ali kako je postojala opasnost da kontejner fizički napusti pločansku luku i ode na neko drugo odredište po robu, nije se moglo čekati i odlučilo se ići u pretragu u kojoj su korišteni i psi. Iz kontejnera je izvađeno 500 kilograma kokaina, a i kontejner i brod, koji je bio pod stranom zastavom, u međuvremenu su napustili pločansku luku.

Za policiju je sada najveća zagonetka ko je trebalo da preuzme drogu koja bi u konačnici na narkotržištu vredela oko 500 miliona kuna, odnosno više od 65 miliona evra, pa je, bez obzira na to je u pitanju, poručiocu zadan ozbiljan udarac. Zarada bi, da je sva količina došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do 2 miliona evra za nabavku nije beznačajan. 

Udarac narkomreži

Ova višemesečna akcija dubrovačke policije, koja je istovremeno provodila nekoliko velikih akcija protiv narkomafije, iako nije dovela do krajnjeg poručioca, ipak je velik udarac narkomreži. Kako smo saznali, ona još nije završena jer se pomno prate zbivanja u narkomiljeu i u Hrvatskoj i BiH. Naime, nakon "pada" ovakve pošiljke, mogli bi uslediti obračuni u narkomiljeu.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Europu i koja je neuralgična tačka jer se tek sada krenulo u nabavu mobilnog RTG uređaja koji bi trebalo da omogući efikasniju kontrolu kontejnera, u posljednja je tri meseca "sidrište" nekoliko velikih pošiljki droge. Preko pločanske luke prvo je stigao kokain koji je krajem januara zapenjen u Metkoviću. U spektaklularnoj akciji u Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59), zvani Haš, kojeg su prozvali i "neretvanski kralj kokaina", a njegova ekipa u kojoj je bio i italijanski državljanin tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrednog oko 32,6 miliona kuna.

Jedan od značajnih ljudi u tom lancu bio je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc (50) koji je za svaki propušteni kontejner dobijao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 eura. Još pre dubrovački su policajci uhapsili italijanskog državljanina Andreu Merusija (49) iz Lavagne koji je "pao" 26. jun prošle godine kod Baćine s jednom od pošiljki kokaina s kojom je krenuo u Italiju. Iako je drogu otkrio dresirani policijski pas, to je bio samo paravan jer je Merusi već bio pod nadzorom policije.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024