SPREMA SE RASPAD BiH? Slovenački "non-pejper" izazvao konfuziju, Sarajevo u panici

Novosti online

12. 04. 2021. u 18:12

MEDIJI u regionu danas su izazvali pravu konfuziju objavom da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu predat „non-pejper" u vezi sa tim.

СПРЕМА СЕ РАСПАД БиХ? Словеначки нон-пејпер изазвао конфузију, Сарајево у паници

Foto: AP Photo/Ronald Zak/Depositphotos

Premijer Slovenije Janez Janša poručio je potom da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali se nekim navodima pokušava da spreči taj cilj.

On se na Tviteru oglasio povodom pisanja medija u BiH da je predao „non-paper" predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti završetak raspada Jugoslavije.

Janša je naveo da se poslednji put sreo sa Mišelom prošle godine i dodao da je teško fizički mogao da mu bilo šta preda u februaru ili martu ove godine.

Fena je ranije prenela da je član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: „Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

- Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper - kazao je Komšić potvrđujući za Fenu da je slovenački predsednik postavio takvo pitanje.

Sarajevski mediji podsećaju da je nakon Pahorove posete Dodik u dva navrata potencirao priču o mirnom razlazu, između ostalog kazavši da se takvi glasovi mogu čuti u određenim krugovima u Evropi.

Dodik, navodi se, očito tu misli na podršku evropske desnice, koja je poslednjih godina znatno ojačala u nekim zemljama poput Mađarske, ali i Slovenije u liku i delu premijera Janeza Janše.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost