SPREMA SE RASPAD BiH? Slovenački "non-pejper" izazvao konfuziju, Sarajevo u panici

Novosti online

12. 04. 2021. u 18:12

MEDIJI u regionu danas su izazvali pravu konfuziju objavom da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije i da je predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu predat „non-pejper" u vezi sa tim.

СПРЕМА СЕ РАСПАД БиХ? Словеначки нон-пејпер изазвао конфузију, Сарајево у паници

Foto: AP Photo/Ronald Zak/Depositphotos

Premijer Slovenije Janez Janša poručio je potom da Slovenija ozbiljno traži rešenja za razvoj regiona i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali se nekim navodima pokušava da spreči taj cilj.

On se na Tviteru oglasio povodom pisanja medija u BiH da je predao „non-paper" predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u kojem navodno najavljuje da će jedan od prioriteta biti završetak raspada Jugoslavije.

Janša je naveo da se poslednji put sreo sa Mišelom prošle godine i dodao da je teško fizički mogao da mu bilo šta preda u februaru ili martu ove godine.

Fena je ranije prenela da je član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio da je slovenački predsednik Borut Pahor, prilikom nedavne posete Sarajevu, rekao da su u poslednje vreme sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: „Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i Šefik DŽaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

- Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non paper - kazao je Komšić potvrđujući za Fenu da je slovenački predsednik postavio takvo pitanje.

Sarajevski mediji podsećaju da je nakon Pahorove posete Dodik u dva navrata potencirao priču o mirnom razlazu, između ostalog kazavši da se takvi glasovi mogu čuti u određenim krugovima u Evropi.

Dodik, navodi se, očito tu misli na podršku evropske desnice, koja je poslednjih godina znatno ojačala u nekim zemljama poput Mađarske, ali i Slovenije u liku i delu premijera Janeza Janše.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mapko

12.04.2021. 23:11

Bosnjaci, kao i svoja braca Albanci, su do te mere ekstremni u svoje zelje i u svoje retorike, da ce oni zavrsiti kao sto je nestala Republika Srpska Krajina, kada su nasi Srbi skroz ziveli u iluziju i van realnosti i nisu prihvatili plan Z4, a taj plan je bio "trojan-rak" za drzavu Hrvatsku, da smo tada prihvatili taj plan, danas bi hrvatska drzava bila u problemima, mi bi smo imali drzavu u drzavi. Sto znaci da Bosnjaci zive ne u iluzijama, no zive na Marsu, zive u paralelan svet, oni jos umisljaju da SAD i EU imaju ekonomsku i vojnu moc pa da opet bude kao nekada te 1995-1999 pa opet bombardovanje, toga se vise nece desiti. A ko ne zna istorija, taj je osudjen na propast, propale su razne imperije i multi-etnicke drzave, od Rimsko Carstvo, do Austro-Ugarske, preko SSSR do CehoSlovacke, pa do Jugoslavije, ni jedna multi-etnicka drzava nije izdrzala kroz vremena. Ako su Bosnjaci, Hrvati, Slovenci i Albanci sebi dali za pravo da krse ustav SFRJ i ustav BiH, ustav Srbije, ne vidim zasto Republika Srpska ne bi imala pravo da postane nezavisna i postace nezavisna, kad tad, ali samo senilni i naivnjaci mogu pomisliti da ce BiH, vestacka tvorevina moci da opstane. Prvom prilikom, na primer zesce krize u EU, ili izlazak druge zemlje iz EU i mozemo reci je to kraj BiH indirektno, jel od pretnje EU nece biti. Polako ali sigurno, moraju Srbi iz RS biti jako mudri i pametni.