AFERA "TEŠKA" 2,3 MILIJARDE EVRA: Podignuta nova optužnica protiv Todorića

Srna

29. 03. 2021. u 23:51

ŽUPANIJSKO državno tužilaštvo u Zagrebu podnelo je novu optužnicu protiv biznismena Ivice Todorića, bivšeg vlasnika "Agrokora", i još 22 osobe zbog kriminala sa menicama "teškim" više od 18 milijardi kuna, odnosno više od 2,3 milijarde evra.

АФЕРА ТЕШКА 2,3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Подигнута нова оптужница против Тодорића

Foto: Tanjug

Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od 2010. do 2017. godine, preko 13 trgovačkih društava sa kojima su poslovno sarađivali, pribavljali novac za izdavaoca menica, jedno trgovačko društvo iz Zagreba i još sedam iz sastava koncerna, tako što su unovčavali menice u kojima je lažno navedeno da su izdate za vrednost primljenu u robi, saopšteno je iz tužilaštva.

U saopštenju se ne navodi identitet okrivljenih, ali je HRT objavio da je reč o Ivici Todoriću.

Kako navode iz tužilaštva, okrivljeni su tako prikriveno kreditirali koncern i povezan firme dok su bile prekomerno finansijski izložena i kada je postojala zabrana da ih banke kreditiraju.

Pored Todorića, među okrivljenima su članovi uprave "Agrokora". Svi oni se terete da su na Todorićev zahtev, potpisivali radi predaje na otkup u finansijskim institucijama menice trgovačkih društava u kojima su bili odgovorne osobe lažno prikazane kao izdate za vrednost primljenu u robi.

Takođe, oni su okrivljeni da su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu meničnih potraživanja, u kojima je lažno navedeno da postoje potraživanja za robu ili usluge, jer su menice izdate na osnovu ugovora o finansijskom zajmu.

Ukupno je, kako stoji u optužnici, izdato više od 3.000 takvih menica na ukupan iznos nešto manji od 18 milijardi kuna, a sav novac je završio u koncernu.

Protiv Todorića su ranije podignute dve optužnice. Jedna ga je teretila da je oštetio "Agrokor" za više od milion evra, a na suđenju po toj optužnici je oslobođen.

Drugom optužnicom okrivljen je za finansijske malverzacije "teške" više od 150 miliona evra, ali ta optužnica još nije potvrđena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili