PLATA I DO 2.000 EVRA, A NEMA KO DA RADI: Evo gde su najtraženiji radnici

Novosti online

17. 03. 2021. u 21:32

NA BRODOVIMA pod hrvatskom zastavom stranim pomorcima zagarantovane su jednake plate koje idu i do 2.000 evra. Zainteresovanih u Hrvatskoj za ovaj posao nema.

ПЛАТА И ДО 2.000 ЕВРА, А НЕМА КО ДА РАДИ: Ево где су најтраженији радници

Foto: Depositphotos

Radna snaga u takozvanim nižim pomorskim zanimanjima hrvatske flote u međunarodnoj plovidbi stara je i ne obnavlja se - to su uglavnom ljudi u dobi pred penzijom, kada su mnogi od njih bolesni i ne bi trebalo više da plove i rade teške poslove, od 55 godina naviše, s tim da ih većina ima više od 60.

Kako se navodi, mladi hrvatski pomorci, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, žele da nastave školovanje i zanimaju ih samo počasna zanimanja, pa je nedostatak radne snage ono što pogađa sve hrvatske brodare čiji brodovi plove pod hrvatskom zastavom u međunarodnoj plovidbi.

U smeru rešavanja tog problema, lane u februaru, potpisan je kolektivni ugovor kojim je pomorcima iz trećih zemalja, nečlanica EU, omogućeno da plove na brodovima pod hrvatskom zastavom, a Ministarstvo mora, pomorstva i veza počelo je da priznaje pomorske dozvole drugih zemalja.

Novi nacionalni kolektivni ugovor je za pomorce državljane trećih zemalja na brodovima u međunarodnoj plovidbi hrvatske državne pripadnosti, koji važi do 31. decembra 2022. godine, potpisan ove godine, 13. januara. Ali, prema rečima Sandra Vidasa, direktora Hrvatskog udruženja brodara "Mare Nostrum", za sada se na brodove koji plove pod hrvatskom zastavom nije ukrcao niko od stranaca.

- Na rešavanju ove problematike radimo već četiri godine i još se radi na otklanjanju svih birokratskih prepreka za zapošljavanje stranih pomoraca. Ovde govorimo o isključivo pomorskim zanimanjima, za kojima na hrvatskom tržištu rada nema ponude, iako je potražnja velika. Nastupali smo prema srednjim školama, ali mladi žele da se školuju za počasna zanimanja. Poslovi kao što su, recimo, mazač stroja na brodu su vrlo teški, a iako su minimalne plate zagarantovane kolektivnim ugovorom, oni koji odluče da ostanu u tome odlaze na jahte - priča Vidas.

Potrebno stotinak radnika

Vidas ističe da visina primanja zavisi od vrste broda, posla i ugovora, ali da se plate mogu kretati između 10 i 15 hiljada kuna (između 1.300 i 2.000 evra).

Na pitanje o kolikom broju pomoraca koji su potrebni hrvatskim brodarima se radi, direktor odgovara da je to otprilike stotinak.

- Bilo je raznih iskustava s Filipincima, no na kraju se pokazalo da nam i mentalitetom i po ishrani i svemu ostalom, najviše odgovaraju Ukrajinci - priča Vidas, koji ne smatra da će nedostatak radne snage ugroziti hrvatske brodare, jer je plan EU prelazak na elektromotore do 2030, tako da će potreba za nižim zanimanjima postati znatno manja.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)