TURKOVIĆEVA OBMANULA HAJKA MASA: Dodik o izjavi ministarke spoljnih poslova BiH o budućnosti OHR

Tanjug

09. 03. 2021. u 17:03

IZJAVA ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, da u BiH postoji konsenzus o budućnosti OHR-a, je njen lični ili partijski, a nikako državni stav, izjavio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i istakao da bi to trebalo da zna i šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

ТУРКОВИЋЕВА ОБМАНУЛА ХАЈКА МАСА: Додик о изјави министарке спољних послова БиХ о будућности ОХР

Milorad Dodik

"Uz puno uvažavanje ministra inostranih poslova Hajka Masa i države Nemačke, moram da kažem da je on obmanut izjavom Bisere Turković, koja odlično zna da BiH nema konsenzus o budućnosti OHR", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

Dodik je to rekao upitan da prokometariše sastanak Turkovićeve sa Masom na kojem je rekla da postoji potreba za visokim predstavnikom u BiH.

Dodik je pojasnio da dva od tri konstitutivna naroda ne žele da ta institucija nastavi sa funkcionisanjem i za ostanak protektorata su samo Bošnjaci koji za proteklih 26 godina nisu pokazali spremnost da pregovaraju sa Srbima i Hrvatima oslanjajući se upravo na OHR, koji je praktično svih ovih godina bio njihov advokat.

Istakao je da to protivljenje nema nakakve veze sa ličnošću Kristijana Šmita, kojeg Nemačka vidi na tom mestu, i koji sigurno ima ogroman politički potencijal.

"Mi jednostavno smatramo da nam ne treba visoki predstavnik, koji je godinama kočničar napretka u BiH. A ako jedna od pet strana potpisnica Aneksa 10 ne traži njegov dolazak, onda on nije ni moguć na legalan način", naveo je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest