ŠEST I PO DECENIJA ZA MASOVNO PRISLUŠKIVANJE: Presude funkcionerima u Severnoj Makedoniji, bivšem šefu Tajne policije 12 godina robije

M. STANČIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - SKOPLjE

27. 02. 2021. u 16:22

UKUPNOM kaznom od 55 godina robije i deceniju uslovnih sankcija, za 11 osoba u petak je u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju prvostepeno presuđeno akterima slučaja „Target-Tvrdina“.

ШЕСТ И ПО ДЕЦЕНИЈА ЗА МАСОВНО ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Пресуде функционерима у Северној Македонији, бившем шефу Тајне полиције 12 година робије

Ilustracija / Foto Depositphotos

Reč je o presudi u aferi masovnog prislušuvanja u periodu od 2008. do 2015. i uništavanja opreme Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) MUP-a, zbog kojeg je pala prethodna vlast VMRO-DPMNE u Makedoniji.

Izricanjem presuda Suda ukazano je da se kazanama upućuje „opomena da se u budućnosti nikada više bilo koji visoki funkcioner vlasti, posebno u bezbednosnim strukturama, ne osmeli da počini takvo krivično delo – masovno nezakonito prisluškivanje sistemima i opremom za praćenje komunikacija UBK s jedinim pokretačkim motivom i ciljem uspostavljanja potpune kontrole društvenog, političkog i ekonomskog života u državi“.

Prvooptuženom bivšem direktoru UBK Saši Mijalkovu izrečena je jedinstvena kazna zatvora od 12 godina za krivično delo „zločinačko udruživanje“, „zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja“ i „primanje nagrade za protivzakoniti uticaj“. Bivšem načelniku Pete uprave MUP-a Goranu Grujevskom, kao i agentu UBK Nikoli Boškoskom, koji su u begstvu u Grčkoj, u odsustvu je izrečena kazna zatvora od po 15 godina.

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska „dobila“ je četiri godine robije za krivično delo „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“. Bivši šef kabineta Mijalkova, Toni Jakimovski osuđen je na šest godina zatvora za krivično delo „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“ i „falsifikovanje službene isprave. Bivša načelnica u UBK Nadica Nikolić osuđena je na tri godine zatvora za krivično delo „zločinačko udruživanje“ i „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“.

Uslovim kaznama od dve godine osuđeni su Vladimir Varelov, Marijan Šumulikovski, Silvana Zlatkova i Vasil Isakovski, za počinjeno krivično delo „zločinačko udruživanje“ i „zloupotreba službenog položaja i ovvlašćenja”. Na istu uslovnu kaznu je osuđena i Valentina Simonovska za krivično delo „falsifikovanje službene isprave“.

Uoči izricanja presude Mijalkov je prošle nedelje iznenada „nestao“ iz Skoplja. Policija je za njim tragala tri dana, raspisana je najpre nacionalna, pa potom i međunarodna poternica. Spekulisalo se da je „na putu za Beograd“, da jr pobegao poput bivšeg premijera i njegovog bliskog rođaka Nikole Gruevskog koji je dobio azil u Mađarskoj.

No, Mijalkov se u utorak javio Tužilaštvu za progon organizovanog kriminala i korupcije. Po izricanju presude sproveden je u istražni zatvor do izricanja pravosnažne presude. On je optužen još za nekoliko predmeta otvorenih još od Specijalnog javnog tužilaštva - „Trezor“, „Titanik 2“ i „Tortura“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja