DVA SLUČAJA JUŽNOAFRIČKOG SOJA U HRVATSKOJ: Moguće izbegavanje imunološkog odgovora kod nove mutacije

Tanjug

27. 02. 2021. u 11:22

U HRVATSKOJ su zabeležena dva slučaja zaraze južnoafričkim sojem korona virusa, potvrdila je danas za zagrebačku TV N1 epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Goranka Petrović.

ДВА СЛУЧАЈА ЈУЖНОАФРИЧКОГ СОЈА У ХРВАТСКОЈ: Могуће избегавање имунолошког одговора код нове мутације

Foto: EPA

Prema njenim rečima, južnoafrička varijanta je potvrđena kod dve osobe koje su se vratile iz Zanzibara.

 - Juče smo dobili rezultate sekvencioniranja uzoraka koje smo poslali u Evropski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati stigli, 60 ih je bilo pozitivno na britanski soj, što je 20 odsto pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak -  rekla je Petrovićeva.

Dodala je da bi, prema postojećim podacima, rekla da se britanska varijanta brže širi, prema nekim informacijama i do 50 odsto, prenosi Hina.

 - Kod te varijante nije potvrđeno da u toj meri izbegava imunološki odgovor što je slučaj kod južnoafričke varijante. Kod južnoafričke varijante uočeno je da postoje neke mutacije koje povećavaju verovatnoću da izbegnu imunološki odgovor, bilo da se efikasnost vakcinacije smanji parcijalno ili značajnije ili da osobe koje su jednom prebolele koronu sad zapravo mogu da budu podložne reinfekciji - istakla je Petrovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa