OBJAVLJEN UZROK SMRTI ŽENE KOJA JE UMRLA NAKON VAKCINACIJE: Posle primljenog cepiva protiv korone starica preminula od infarkta

Tanjug

26. 02. 2021. u 21:28

ОБЈАВЉЕН УЗРОК СМРТИ ЖЕНЕ КОЈА ЈЕ УМРЛА НАКОН ВАКЦИНАЦИЈЕ: После примљеног цепива против короне старица преминула од инфаркта

Foto: EPA

ZAMENICA direktora Hrvatskog javnog zavoda za zdravlja (HZJZ) Ivana Pavić Šimetin potvrdila je danas da je uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je preminula nakon vakcinacije protiv kovida-19, bio infarkt, a ne posledica primanja vakcine.

Nije utvrđena alergijska reakcija, niti je bilo pogrešne primene vakcine, izjavila je Pavić Šimetin, prenosi agencija Hina.

- Reč je o osobi starosti od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cepljenja. Odmah na licu mesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa vakcinacijom, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primena leka, pa se prema znacima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti - kazala je Pavić Šimetin.

Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s vakcinacijom, ali ne i uzročno-posledično, naglasila je ona.

- Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znake alergijske reakcije - osip, edem, teškoće s disanjem. Mogućnost pogrešne primene vakcine je isključena, jer se radilo isključivo vakcinisanje i nije bilo nikakvih drugih pripravaka koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice sa deset doza cepiva, vakcinisano je još devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema - kazala je zamenica direktora HZJZ-a. Svakoga dana umire 71 osoba starija od 80 godina, najčešće zbog infarkta i moždanog udara, što znači da od 3.084 osobe starije iznad 80 godina umire jedna osoba.

- Teoretski, kad bi se vakcinisalo više od 3.000 osoba u jednom danu tih godina, može se očekivati jedan takav smrtni ishod, s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici.

To je četvrti takav slučaj smrti nakon vakcinisanje, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki put se radilo o smrtima koje su samo vremenski povezane vakcinacijom, a nisu njena posledica", navela je Pavić Šimetin.

Dosad je prijavljeno nešto više od 1.000 sumnji na nuspojave vakcine protiv kovida-19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 težih alergijskih reakcija koje su zahtevale primenu lekova, navodi Hina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)