MAĐARSKA JE SPREMNA: Stiže vakcina protiv korone, a evo ko će je prvi primiti

Tanjug

21. 12. 2020. u 15:48

MAĐARSKA je spremna za vakcinaciju protiv virusa korona i pripremljeni su svi protokoli za rukovanje i čuvanje zaliha vakcina, potvrdili su danas iz ministarstva zdravlja.

МАЂАРСКА ЈЕ СПРЕМНА: Стиже вакцина против короне, а ево ко ће је први примити

Foto EPA

Prva pošiljka koju Mađarska dobija imaće "simboličnu količinu", koja će biti dovoljna samo za vakcinaciju 5.000 zdravstvenih radnika, ali se dalje isporuke očekuju pre kraja godine, a kasnije će se nastaviti, naglasila je Cecilija Miler, glavni državni zdrvstveni inspektor na konferenciji za novinare.

Evropska agencija za lekove danas je dala preporuku za korišćenje Fajzer/Biontek vakcine za zemlje Evropske unije, pa Miler navodi da će "imunizacija zdravstvenih radnika početi u roku od nekoliko dana".

Ona je, prenosi MTI, najavila i da kada se sprovede vakcinisanje zdravstvenih radnika, imunizacija će se nastaviti prema nacionalnom planu vakcinacije, a prve vakcine će se davati zaposlenima u centralnoj bolnici u Budimpešti, a nastaviće se na još 25 lokacija.

Miler je rekla da su trenutna istraživanja pokazala da su dostupne vakcine efikasne i u borbi protiv novih sojeva virusa, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati