BAKIR IZETBEGOVIĆ: Dejtonski mirovni sporazum je teška nepravda

Tanjug

28. 10. 2020. u 15:41

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Дејтонски мировни споразум је тешка неправда

Foto: Tanjug

IZMENA Dejtonskog mirovnog sporazuma moguća je samo uz jaku medijaciju sila i velesila kojim domaći akteri ne mogu lako reći "ne", kaže predsednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

- Dakle, predstavnici PIC-a predvođeni SAD-om, koji će od početka znati jasno šta hoće, a to mora biti normalna, građanska država s elementima zaštite konstitutivnih naroda, u kojoj svakog građanina jednako štiti vladavina zakona, a ne pripadnost konstitutivnim narodima i strankama - rekao je Izetbegović.

Izetbegović, koji se nalazi u samoizolaciji zbog korona virusa, kaže da se tome šta znači biti Hrvat i Bošnjak u RS-u, odnosno Srbin u HNK svedoči već 25 godina.

To, prema njegovim rečima, znači biti građanin drugog reda.

Upitan da li ima neka sećanja iz vremena potpisivanja Dejtona i da li je i čime njegov otac Alija bio zadovoljan, a za čime je žalio, Iztbegović je rekao da je bio zadovoljan time što je Dejtonski mirovni sporazum doneo mir u BiH.

- Dejtonski mirovni sporazum je teška nepravda, predao je skoro pola zemlje bosanske onima koji su u njoj počinili genocid, ostavio Srebrenicu, Vlasenicu, Prijedor, Kozarac, Žepu u toj polovini koja je pod kontrolom Karadžićevih političara i Mladićevih vojnika, dao entitetu koji je srpska vojska totalno etnički očistila i porušila ime Republika Srpska - naveo je Bakir Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Boki

28.10.2020. 16:32

Bakir huška elite u Sarajevu na novi rat, to se može videti na sarajevskim portalima gde se pišu stvari kakve su bile nezamislive pre par godina samo. Postoji neka fantazija, a koju je očigledno ojačalo ovo u Nagorno-Karabahu kako ce njih Turska naoružati i oni proterati sve Srbe iz BIH.

Czvbg

28.10.2020. 16:47

Neveovatan bezobrazluk.Dejtonski sporazum je doneo:bošnjačku naciju koja priča i piesrpksim jezikom.Uzeo srbima 23 % zemlje u privatnom vlasništvu... Dosta više sa lamentiranjem oko gradova kada je skoro 80 % teritorije BiH katastarski u vlasništvu srba.