BAKIR IZETBEGOVIĆ: Dejtonski mirovni sporazum je teška nepravda

Tanjug

28. 10. 2020. u 15:41

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Дејтонски мировни споразум је тешка неправда

Foto: Tanjug

IZMENA Dejtonskog mirovnog sporazuma moguća je samo uz jaku medijaciju sila i velesila kojim domaći akteri ne mogu lako reći "ne", kaže predsednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

- Dakle, predstavnici PIC-a predvođeni SAD-om, koji će od početka znati jasno šta hoće, a to mora biti normalna, građanska država s elementima zaštite konstitutivnih naroda, u kojoj svakog građanina jednako štiti vladavina zakona, a ne pripadnost konstitutivnim narodima i strankama - rekao je Izetbegović.

Izetbegović, koji se nalazi u samoizolaciji zbog korona virusa, kaže da se tome šta znači biti Hrvat i Bošnjak u RS-u, odnosno Srbin u HNK svedoči već 25 godina.

To, prema njegovim rečima, znači biti građanin drugog reda.

Upitan da li ima neka sećanja iz vremena potpisivanja Dejtona i da li je i čime njegov otac Alija bio zadovoljan, a za čime je žalio, Iztbegović je rekao da je bio zadovoljan time što je Dejtonski mirovni sporazum doneo mir u BiH.

- Dejtonski mirovni sporazum je teška nepravda, predao je skoro pola zemlje bosanske onima koji su u njoj počinili genocid, ostavio Srebrenicu, Vlasenicu, Prijedor, Kozarac, Žepu u toj polovini koja je pod kontrolom Karadžićevih političara i Mladićevih vojnika, dao entitetu koji je srpska vojska totalno etnički očistila i porušila ime Republika Srpska - naveo je Bakir Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Boki

28.10.2020. 16:32

Bakir huška elite u Sarajevu na novi rat, to se može videti na sarajevskim portalima gde se pišu stvari kakve su bile nezamislive pre par godina samo. Postoji neka fantazija, a koju je očigledno ojačalo ovo u Nagorno-Karabahu kako ce njih Turska naoružati i oni proterati sve Srbe iz BIH.

Czvbg

28.10.2020. 16:47

Neveovatan bezobrazluk.Dejtonski sporazum je doneo:bošnjačku naciju koja priča i piesrpksim jezikom.Uzeo srbima 23 % zemlje u privatnom vlasništvu... Dosta više sa lamentiranjem oko gradova kada je skoro 80 % teritorije BiH katastarski u vlasništvu srba.

Nikola

14.04.2021. 12:55

Dejtonski sporazum jeste nepravda ali ajde da vidimo kriterijume. Kaze pola zemlje "Bosanske" dao onima koji su u njoj pocinili genocid. Ok, ajde da uporedimo popise I katastarske knjige da vidimo koliko je zemlje pripadalo srbima a koliko ostalima nada bi ovo bio navionalni kljuc aha koliko znam BiH je drzava a RS I FBiH su republike pa se pitam da li to Bakir zagovara otcepljenje RS? Jer ava ta zemalja je I dalje u BiH. Ali ostavim I to po strain ali Bakir se zalibsam na sebe, on kaze da su Srbi u FBiH gradjani drugog read ali tamo je on na vlasti I znaci da je on kriv za to. To stop se zalibna RS jos I mogu da razumem. Uostalom on ocigledno zeli ... Pa u stvari ni on nezna sta zeli jer umesto da sedne sa ostalima iz BiH I dogovori se kako dalje on priziva strange da nesto resavaju. Ovo bivsi Srbi (mislim na Bakira her se njegov otac nekad izjasnjavao kao srbin muslimanske vere) ce nas she dovesti do katastrofe. Nazalost Srbi, Bosanci, Hrvati, Makedonci, Crnogorci vise nisu narodi, to su robovin zapada kojima se zapad brain protiv jeftine Kine. To sto Hrvati npr. Imaju diplo vece plate od Srba I dalje ne znaci da su bolji jer I dalje imaju I po 3-4 pita manju platu nego Nemci