I ZAEV SAMOSTALNOST MPC TRAŽI U ISTANBULU: Premijer moli vaseljenskog patrijarha

M. Stančić

22. 09. 2020. u 22:47 >> 23:08

И ЗАЕВ САМОСТАЛНОСТ МПЦ ТРАЖИ У ИСТАНБУЛУ: Премијер моли васељенског патријарха

Foto: Vlada RSM

PREMIJER Vlade Republike Severne Makedonije (RSM) Zoran Zaev, sa dva „zadrške“, posle predsednika države Steve Pendarovskog, i sam je pisao Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, ponavljajući zahtev za pomoć u priznavanju samostalnosti nekanonske MPC.

U pismu Zaev podseća Vartolomeja na njihov susret u Istanbulu kada je zatraženo zalaganje vaseljenskog patrijarha za priznavanje autokefalije MPC – Ohridske arhiepiskopije kako bi bila „primljena u zajednicu pomesnih pravoslavnih crkava.“

Poput molbe Pendarovskog i Zaev u pismu ponavlja zahtev vselenskom patrijarhu da se angažuje i pomogne u procesu priznavanja aftokefalnog statusa MPC.

- Poštujemo sve ono što je određeno međunarodnim sporazumima i situacijama. No, zahtevamo da budemo slobodni i crkveno u okvirima granica naše zemlje i da naši arhiereji saslužuju sa arhijerejima svih pravoslavnih crkava u svetu, precizira Zaev u pismu Vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju.

Dodaje da „pravoslavni narod u našoj zemlji zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja čitav vek i da očekuje da vidi Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju kao priznatu avtokefalnu, sa blagoslovom i pismenom odlukom prvog među Hristovim arhijerejima na zemlji, carigradskog patrijarha Vartolomeja.

Foto: Vlada RSM

U prethodnom pismu Vartolomeju, od pre dva dana istim povodom, Pendarovski ocenjuje – „Istorija veli da treba stalno da se prilagođavamo vremenu i da ga koristimo u polzu blagostanja ljudi“. Vseljenska patrijaršija je, kako navodi, primer za to kako može da se ostane dosledan vrednostima, a istovremeno da se bude dinamičan u suočavanju sa tekućim izazovima. Kao država RSM je u protekle tri godine, kako veli, rešila da iskoristi vreme u svoju korist i iza sebe ostavi istorijska nesuglasja.

Nekakonska MPC posle jednostranog izdvajanja od majke crkve SPC, 1967. godine, prebiva u raskolu i do sada nije priznata ni od jedne pravoslavne pomesne crkve u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Copab

22.09.2020. 22:54

Ценим да је време да једном засвагда избришемо ове титове микро државе, као и њихове квази нације.

Marko

22.09.2020. 22:56

"Видела жавба да се кују коњи па и она подигла њену ногу". Али та њена жеља ће остати само жеља. Враталомеј се већ једном дебело обрукао пред целим првославним светом у Украјини, па не верујем да је он сада спреман да направи још једну глупаву грешку за батару евра и долара.

Šator

22.09.2020. 23:06

Плати, па се клати. Питајте Потрошенка колико је килограм аутокефалности. А можете и код Мираша јефтиније проћи, он вам нажврља Томос у'пола цијене... Како не постоје Македонци ( македонци су Грци који живе у покрајини Македонији, а ви попто више нисте Срби, будите Бугари, или Тахићани. Исто важи и ца Црногорце), тако не може бити ни Македонске цркве...