ALBANSKI JEZIK NA AMBLEMU POLICIJE: Nova odluka ministarstva u Skoplju

Agencije

11. 08. 2020. u 06:45

MINISTAR unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhio juče je na svom fejsbuk-profilu (na slici) objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

АЛБАНСКИ ЈЕЗИК НА АМБЛЕМУ ПОЛИЦИЈE: Нова одлука министарства у Скопљу

Ministar policije Severne Makedonije

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i na engleskom jeziku ispisano "polis".

Juče je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

- Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku, saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja i jedinici za specijalna zaduženja - naveo je Nuhiu.

Makedonski MUP je nakon fesjbuk-objave Nuhiua o uvođenju uniformi sa dvojezičnim amblemima saopštio da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

- U Zakonu o korišćenju jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik), takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom - navodi se u saopštenju MUP.

U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto građana govore službeni jezik različit od makedonskog jezika, napisane su na makedonskom jeziku ćiriličnim pismom, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije, albanskom jeziku i pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)