ALBANSKI JEZIK NA AMBLEMU POLICIJE: Nova odluka ministarstva u Skoplju

Agencije

utorak, 11. 08. 2020. u 06:45

АЛБАНСКИ ЈЕЗИК НА АМБЛЕМУ ПОЛИЦИЈE: Нова одлука министарства у Скопљу

Ministar policije Severne Makedonije

MINISTAR unutrašnjih poslova Severne Makedonije Agim Nuhio juče je na svom fejsbuk-profilu (na slici) objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i na engleskom jeziku ispisano "polis".

Juče je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

- Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku, saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja i jedinici za specijalna zaduženja - naveo je Nuhiu.

Makedonski MUP je nakon fesjbuk-objave Nuhiua o uvođenju uniformi sa dvojezičnim amblemima saopštio da je reč o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

- U Zakonu o korišćenju jezika u Severnoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima službeni jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik), takođe službeni jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom - navodi se u saopštenju MUP.

U skladu sa članom osam stav tri navedenog zakona naglašava se da uniforma policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i u opštinama u kojima najmanje 20 odsto građana govore službeni jezik različit od makedonskog jezika, napisane su na makedonskom jeziku ćiriličnim pismom, kao i na jeziku koji govore najmanje 20 odsto građana Severne Makedonije, albanskom jeziku i pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Vozdovac

11.08.2020. 07:36

@Vukasin - Да јесу нација то се не би догађало. Не постоји македонска нација. Ни комунистички инжињеринг није успео да је стабилизује. И номинално ће нестати за пар деценија, не више. Ко ће ту надвладати: Шипптари, Грци, Бугари; или ће Срби успети да поврате своју очевину - питање је памети!

BOGDAN

11.08.2020. 07:16

U SEVERNU makedoniju NE POSTOJI TAKOZVANI makedonski JEZIK SVAKO SELO I GRAD U SEVERNU makedoniju GOVORE NA NEKI SLOVENSKI DIJALEKT RECIMO U ZAPADNE makedonije NAROD GOVORI JEZIK SLICAN SRPSKOM JEZIKU DOK U ISTOCNU makedoniju TAMOSAN NAROD GOVORE BUGARSKI I TO BOLJE NEGO STO BUGARI GOVORE U BUGARSKU A OSTALI NARODI RECIMO TURCI GOVORE TURSKI ROMI GOVORE ROMSKI SRBI SRPSKI I VLASI GOVORE VLASKI JEZIK .SIPTARI SE ODUVEK IZJASNAVAJU DA SU ALBANCI A NIKAKO makedonci i ONI GOVORE NJIHOVIM JEZIKOM I TO JE TO.RECIMO makedonac iz GOSTIVARA U ZAPADNU makedoniju IMA PROBLEM DA SE SPORAZUME SA makedoncima odnosno sa BUGARIMA IZ ISTOCNE makedonije.IMAO SAM PRILIKE DA RAZGOVARAM SA TAKOZVANE makedonce DA CE JEDNOG DANA SIPTARI ZAVLADATI U makedoniju NJIHOV ODGVOR MENI JE SLEDECE .DA SE MI SRBI ZA TO NE SEKIRAMO DA SU ONI NEZAVISNA DRZAVA I DA NJIMA JE BOLJE SA NJIHOVIM SIPTARIMA NEGO SA SRBIMA DOSTA JE NAMA BILO SA VAS SRBE I SA VASU OKUPACIJU.KADA SU SRBI OSLOBODILI BALKAN OD TURAKA ZA makedonce SRBI SU BILI OKUPATORI A NE NAROD KOJI JE makedoniju OSLOBODIJO OD 5 VEKOVNO ROPSTVO. NA PAMET IM NE PADA DA SU SRBIJANSKI KOMUNJARE SVOJU SRPSKU TERITORIJU POKLONILI NOVOKOMPONOVANIM I OD KUMUNISTA STVOREN NAROD I DRZAVA I JOS KAZU DA SU SRBI GORI OD TURCINA.KAZU DA SU IM TURCI BRACA I DA SU U VREME TURSKE VLADEVINE SVI makedonci ZIVELI U JEDNU VELIKU makedoniju VECU I OD SRBIJE I BUGARSKE I GRCKE .E MOJ NARODE SRPSKI TO SU TI DANASNI SRPSKI IZRODI -makedonci GORE SU OD MILOVE CRNOGORCE I ALIJINE BOSNJAKE.

Sale

11.08.2020. 07:27

Ama ja ih ne žalim već od 99 kad su sa njihove teritorije ubacivali teroriste i natovce na KiM. Ovo im je račun a još nije ni poslednji. Šta su hteli to su dobili.

Plava Ptica

11.08.2020. 07:48

Albanski jezik je drugi sluzbeni jezik u MK!Nista sporno u ovoj odluci!Za srpske 'dusebriznike'-prosetajte do Vojvodine,pa vidite koliko dvo i visejezicnih tabli ima,pocev od opstina,vrtica,skola...!

micko

11.08.2020. 08:05

Ma žao mi je naše bivše braće ... šta komunisti uradiše od njih a nekada su to bile Srbende!!! Pa ji prepraviše .. uglavnom silom u makedonce, pa sad severno makedonce a ništa od njih neće ostati sem šiptari i bugari a teritorij na pola ...

Realist

11.08.2020. 08:20

Kakva idiotska Politika maloga Zaeva da tera narod na stari godinama da uci Siptarskih, neka on Sam sa porodicom uci, a glupi narod sta ga birao nek misli.

Bpnaparta

11.08.2020. 08:33

E moji Makedonci, bićete vi uskoro nacionalna manjina u svojoj državi. Samo podržavate političare koji vas prodaju za jednu lubenicu. Dragi moji SRBI navikavajte se da na letovanje u Grčku idete preko Bugarske.

Kumanovac

11.08.2020. 12:43

Chitam i se chudim nekim komentarima. Kada su glasali za Zaevoga, Makedonci nisu znali da ce promeniti ime i priznati albanski za sluzhbeni jezik. To je bio shok u javnosti, niko nije ochekivao njegovu pogubnu politiku. Da objasnim vama bracama Srbima sada neke stvari jer vidi se da ste zadojeni velikosrpskom megalomanijom iz proshlosti: - makedonski jezik jeste priznati jezik na svetskom nivou, u nekim drzhava izuchava se makedonistika, postoje nauchnici makedonisti koji nisu iz Makedonije. Dijalekti razasuti po celoj zemlju predstavljaju jezichko bogatstvo jednog naroda, dok su centralni govori uzeti kao obrazac chistog makedonskog jezika iz kojih je kodifikovan. - naravno, u vreme Titove Jugoslavije makedonska nacija dobila je mogucnost da se identifikuje prema svojim korenima bez ikakvog ugnjetavanja i nipodashtavanja suseda. - prochitajte malo o priznatoj studiji lingviste Vjacheslava Oblaka (makedonska teorija staroslovenskih jezika). - to shto su nam politichari korumpirani, sitne i prodate dushe, kojima ne haje ni za naciju, kulturu i jezik, nismo MI kao nacija krivi. Izbori se falsifikuju, sprovodi se neka agenda koja verovatno odgovara velikim silama. Shta su vama Srbima radili? Shta su vashi prodati politichari odradjivali dubokoj drzhavi? - Niko nije zheleo da americhki fajteri uzlecu iz makedonskih pisti, bilo je protesta, humanitarne pomoci, ali verovatno neki od vas to zaboravljaju pa je sada cela nacija kriva zbog bombardovanja Srbije. Narod nije za rat nigde, shvatite to. Prodate i pokvarene dushe to rade za novac i pozicije. Bratski smo narod, ali ne treba niko nikog negirati i ponizhavati.