POSLE MARATONSKE RASPRAVE U SABORU: Plenković po drugi put premijer, sledeće godine rast od 7,5 odsto

Jurica Kerbler – Stalni dopisnik iz Zagreb

23. 07. 2020. u 23:57 >> 00:03

ANDREJ Plenković izabran je nakon maratonske rasprave u Hrvatskom saboru za novog hrvatskog premijera.

ПОСЛЕ МАРАТОНСКЕ РАСПРАВЕ У САБОРУ: Пленковић по други пут премијер, следеће године раст од 7,5 одсто

Foto: Tanjug

Za izbor Plenkovića i nove vlade glasalo je 76 poslanika, dok je 59 bilo protiv. I na prvoj sednici Sabora u novom mandatu gde se birala nova vlada vrcale su iskre na sve strane, poslanici su se i međusobno vređali, a usprkos svemu HDZ i njegovi koalicioni partneri, predstavnici manjina i dva poslanika iz redova HNS-a i reformista glatko su izabrali novi kabinet. Plenković je nakon Ive Sanadera jedini hrvatski političar kojem je uspelo da osvoji drugi premijerski mandat.

U novoj vladi većinom su ministri iz bivše vlade, time da je potpredsedničko mesto dobio Boris Milošević koji zastupa srpsku manjinu. Najavljujući program Plenković je rekao da je cilj vlade da u naredne četiri godine prosečna plata u Hrvatskoj iznosi 1000 evra, dok minimalna 560. Nova vlada, u kojoj su većinom stari ministri, treba da stvori uslove za otvaranje novih 100.000 radnih mesta, a PDV za hranu biće sa 25 odsto smanjen na 13.

”Ove nas godine očekuje pad od 10 odsto, ali već sledeće bi uz Grčku trebali da imamo najveći rast od 7,5 odsto”, rekao je Plenković poslanicima, uz najavu da će ministrima ubuduće biti ukinut imunitet, kako bi se lakše osigurala borba protiv korupcije.

Poslanici su se zanimali i hoće li Vukovar napokon dobiti dvojezične table, a Plenković je odgovorio da je jako dobro upoznat sa situacijom u tom gradu.

”Vukovar je simbol slobode, žrtve i Domovinskog rata, a pitanje suživota sa nacionalnim manjinama je jako važno. Mi ćemo poštovati zakon i gledati specifične okolnosti koje postoje u gradu”.

Poslanici iz redova Domovinskog pokreta pevača Miroslava Škore protestovali su što će nova vlada biti izabrana glasovima nacionalnih manjina.

”Nemamo ništa protiv nijedne manjine, tu smo liberalniji od drugih, ali hrvatska vlada ne bi smela da bude izabrana njihovim glasovima”, rekao je u ime Domovinskog pokreta dr. Milan Vrkljan.

PoslanicI krajnje desnice Karolini Vidović Krišto zasmetala je saradnja HDZ-a i SDSS-a, pa je izbor predstavnika nacionalnikh manjina nazvala protuustavnim.

”Pupovac je prisegnuo u saboru a posle je bio na obeležavanju oplakivanja Domovinskog rata i slušao laži da su Hrvati ubiji milion ljudi”, da bi Plenković odgovorio da su manjione bogatstvo Hrvatske.

”Vi to pokušajte da menjate, mi nećemo”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)