"NISAM KONSULTOVANA OKO GLASANJA U UN O SREBRENICI": Predsednica Severne Makedonije burno reagovala

Novosti online

28. 05. 2024. u 20:48

PREDSEDNICA Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je danas da nije bila konsultovana o glasanju za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

НИСАМ КОНСУЛТОВАНА ОКО ГЛАСАЊА У УН О СРЕБРЕНИЦИ: Председница Северне Македоније бурно реаговала

Foto: Profimedia

Ona je navela da je ambasador Severne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

- U međunarodnoj politici postoji podeljena nadležnost između ministra spoljnih poslova i predsednika države. Prilikom glasanja u UN trebalo je ambasador UN  da se konsultuje sa mnom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova. To je logičan metod u međunarodnim odnosima, istakla je Siljanovska Davkova, prenosi makedonski portal Plus info. 

Za usvajanje rezolucije o Srebrenici, glasali su predstavnici 84 zemlje, uključujući i Severnu Makedoniju, dok je 19 zemalja bilo protiv, a 68 uzdržanih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razočaran je kako je Makedonija glasala, jer je, kako je rekao, mnogo uložio u unapređenje odnosa sa Makedoncima, navodi makedonski portal.

 

BONUS VIDEO: NIKO OVU ZASTAVU NIKADA NEĆE POBEDITI: Vučić na kraju mitinga u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama