NE DOLAZITE AKO VAM SMETA "U": Sramna poruka gradonačelnika Vukovara pred ovogodišnju Kolonu sećanja (FOTO)

J. K. - I S.

28. 10. 2023. u 23:25

NA službenom plakatu grada Vukovara koji najavljuje ovogodišnju Kolonu sećanja 18. novembra, nalazi se ustaško "U", uz sliku vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

НЕ ДОЛАЗИТЕ АКО  ВАМ СМЕТА У:  Срамна порука градоначелника Вуковара пред овогодишњу Колону сећања (ФОТО)

Foto Ž. Knežević

Istovremeno, Penava je najavio da će Kolonu sećanja predvoditi HOS i poručio da svi oni koji imaju nešto protiv HOS-a ne treba tog dana ni da dolaze u Vukovar.

- Zašto ove godine ističemo HOS, zato što smo, kao i svake godine, čvrsto iza svakog pojedinca i svake jedinice koji su branili Vukovar i Hrvatsku, a vidimo kakvi su pritisci i trendovi na snazi u Hrvatskoj. Odlučili smo se tome odupreti.

Penava kaže da je svestan da ima nekih koji se ne slažu sa HOS-om, "pa će nekom smetati ovo ili ono 'U'".

- Ja takvima poručujem da ne dolaze. Kao da i ne dolaze oni kojima u grbu HOS-a smeta "Za dom spremni" - veli Penava.

Gradonačelnik Vukovara sličnu je poruku poslao i stranim ambasadorima, sudijama i šefovima svih stranaka u Hrvatskoj i predstavio plakat na kojem piše "Moj izbor U dobru i u zlu".

Očito, bačena je rukavica sadašnjoj vlasti i premijeru Andreju Plenkoviću koji se susreće sa pokušajima otvorene rehabilitacije NDH i ustaša. Na fudbalskim stadionima stalno se beleže incidenti sa pevanjem ustaških pesama i skandiranje "NDH", a sudije nakon policijskih prijava reaguju različito.

Smoje zaliven plavom bojom

KIP Miljenka Smoje, splitskog pisca i novinara, koji je nedavno postavljen, zaliven je plavom bojom. Oko vrata, stavljen je šal fudbalskog kluba Partizan.

Ivan Penava, koji predvodi Domovinski pokret, svojim skandaloznim istupom sada otvoreno provocira vladajući HDZ, koji je i sam doprineo tome da se u javnosti mogu isticati ustaški simboli i nije podržao inicijativu da se HOS-u zabrani u grbu ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Kako u Vukovar, kada se održava Kolona sećanja, dolazi i ceo državni vrh, biće mnogo izazova da se izbegnu otvoreni incidenti i provokacije, jer predsednik države i premijer nikako neće moći da učestvuju na komemoraciji uz plakat na kojem je ustaško "U".

Foto: Printskrin

Reagovanje analitičara Žarka Puhovskog: Kao da mu je dedovina

ANALITIČAR Žarko Puhovski kaže da je "Penava privatizovao Vukovar i ponaša se već dugo kao da mu je Vukovar porodično, privatno gazdinstvo". Najpre je svoju funkciju interpretirao kao grobljonačelnik jer se većinom bavio mrtvima, a sad želi svetonazorski da zaustavi dolazak u Vukovar svih koji su neophodni, kojima smeta "za dom spremni".

Ocenujući to primitivizmom, Puhovski je, poredeći gradonačelnika Vukovara sa poslanikom opozicionog Mosta Mirom Buljem, rekao da je Penava gori jer kontroliše nešto što je proglašeno svetim mestom u hrvatskoj političkoj zajednici.

- To je mesto pijeteta, a za takva mesta od 15. veka postoje dve zabrane - oružja i vojske, kao i zabave. Za Vukovar to ne vredi, tamo bi hteli i ovce i novce - kazao je Puhovski. - Plakat bi trebalo da bude zabranjen, ili bar da ga razmotri Državno tužilaštvo. Ispašće da stradaju klinci koji pevaju ustaške pesme, a oni koji rade ozbiljne stvari su izvan represije. Verujem da bi se situacija poboljšala kad bi sportisti koje bodre takvim pesmama, reagovali poput nemačkog tenisera Aleksandra Zvereva, koji je na ovogodišnjem Ju-Es openu zatražio od sudije da se izbaci navijač jer je pevao nemačku himnu kao u vreme Hitlera.

Upitan šta bi HDZ mogao da učini, Puhovski kaže da je lider SDSS Milorad Pupovac, "koji je u koaliciji sa vladajućima napravio najviše, rekavši da bi bio spreman na saradnju sa Penavinim Domovinskim pokretom, ali oni njega neće", konstatuje Puhovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave