POSLE VELIKOG NEVREMENA I POPLAVA: Sloveniji poslata humanitarna pomoć iz više zemalja

Tanjug

06. 08. 2023. u 18:23

POJEDINE evropske zemlje uputile su humanitarnu pomoć Sloveniji, nakon poplava koje su pogodile tu zemlju.

ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ НЕВРЕМЕНА И ПОПЛАВА: Словенији послата хуманитарна помоћ из више земаља

Foto Tanjug

Iz Poljske i Mađarske danas su krenuli kamioni sa hranom i drugom vrstom humanitarne pomoći, prenela je STA.

-Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći za Sloveniju poljskog Crvenog krsta krenuli su ujutru iz Poljske, saopštila je Ambasada Poljske u Ljubljani na platformi X, donedavno poznatoj kao Tviter.

Kako se dodaje, dobrovoljci iz Poljske već su pomogli na terenu.

Slovenački Crveni krst je proteklih dana od hrvatskog Crvenog krsta dobio i dva kamiona natovarena pijaćom vodom, koja je distribuirana širom zemlje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska Sloveniji poslati helikopter koji će im pomoći u prevozu stvari, ali i druga materijalna sredstva i mehanizaciju, prenela je Hina.

-U razgovoru sa slovenačkim premijerom Robertom Golubom iskazao sam spremnost da pomognemo Sloveniji, rekao je hrvatski premijer.

Crveni krst Slovenije je naveo da razgovara i sa drugim nacionalnim udruženjima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u vezi sa isporukom neophodne pomoći.

Austrijska humanitarna organizacija "Karitas" ponudila je finansijsku pomoć, a "Karitas" Slovenije sledeće nedelje očekuje pomoć i od drugih članica mreže Karitas Evrope.

Finansijsku pomoć do sada je pružio jedan broj Slovenaca iz inostranstva, a sredstva prikuplja i slovenačka dijaspora u Kanadi i Finskoj.

-Iskreno smo srećni zbog solidarnosti koja dolazi iz inostranstva. Podrška mreže Karitas i Slovenaca širom sveta je neprocenjiva u ovim teškim vremenima, rekli su iz Karitasa Slovenije za STA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)