VANG JI: Sijeve posete Francuskoj, Srbiji, Mađarskoj ucrtavaju kurs za budućnost

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 05. 2024. u 23:52

UPRAVO završene državne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj konsolidovale su odnose Kine sa tri evropske zemlje i ponovo pokrenule saradnju Kine i EU, izjavio je danas kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

ВАНГ ЈИ: Сијеве посете Француској, Србији, Мађарској уцртавају курс за будућност

Foto: Shutterstock

Vang, koji je i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), naveo je na brifingu za novinare da je tokom državne posete Francuskoj, kineski predsednik predložio da se održi nezavisnost i zajednički spreči novi hladni rat ili blokovska konfrontacija, i promoviše princip međusobnog razumevanja i zajedničkog zalaganja za ravnopravan i uređen multipolarni svet.

-Šefovi država Kine i Francuske postigli su niz konsenzusa o daljem razvoju bilateralnih odnosa, dogovorili se da konsoliduju stratešku stabilnost bilateralnih veza, iskoriste širok potencijal obostrano korisne saradnje, ubrzaju međuljudsku razmenu i izgrade veći konsenzus o globalnoj saradnji, dodao je Vang, prenosi Sinhua.

Kako je podsetio, dve zemlje su izdale četiri zajednička saopštenja o situaciji na Bliskom istoku, veštačkoj inteligenciji i globalnom upravljanju, biodiverzitetu i okeanima, poljoprivrednoj razmeni i saradnji i potpisale blizu 20 sporazuma o saradnji.

Vang je istakao da su se predsednik Si i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili tokom posete Srbiji da u novoj eri grade kinesko-srpsku zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

-Ova odluka označava iskorak u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću u Evropi, koja će postati nova prekretnica u istoriji kinesko-srpskih odnosa i pomoći dvema zemljama da ubrzaju proces modernizacije, istakao je kineski ministar.

On je dodao da je tokom posete Mađarskoj Si izrazio spremnost za uspostavljanje kinesko-mađarskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva za novu eru kako bi dao novi i snažan podsticaj bilateralnoj saradnji i sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Kine i Mađarske.

Vang je naveo da je na trilateralnom sastanku u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Si poručio da između Kine i EU ne postoji ni geopolitički sukob ni fundamentalni sukob interesa, kao i da Kina i EU treba da nastave da vide jedna drugu kao partnere i da ostanu posvećene dijalogu i saradnji.

Kako je prenela kineska agencija, Si Đinping se jutros vratio u Peking nakon što je završio državne posete Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)