NOVE OLUJE PRETE SLOVENIJI: Povećan rizik od klizišta, raste vodostaj Mure

Tanjug

06. 08. 2023. u 08:22

METEOROLOZI najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem delu zemlje otklanjaju posledice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

НОВЕ ОЛУЈЕ ПРЕТЕ СЛОВЕНИЈИ: Повећан ризик од клизишта, расте водостај Муре

Foto Tanjug

U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, prenosi RT Slovenije.

Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 meštana. Mura trenutno ima drugi najveći protok u istoriji, 1.350 kubnih metara u sekundi, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo reke kod Graca u Austriji sve više raste. Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo reka u većem delu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure.

Međutim, tokom nevremena ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih reka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji. Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u severnom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno menjaju. Zbog opasnosti od lavine u Črnoj na Koroškem kasno sinoć su iz predostrožnosti evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, u Koroškoj Beli.

Načelnik opštinske Civilne zaštite Igor Arha potvrdio je da su klizište Urbas u subotu pregledali geolozi koristeći i dron, ali nisu mogli da donesu konačnu odluku o evakuaciji s tog područja.

Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke. Spasilačke ekipe će pokušati da se probiju do još nepristupačnih mesta i zaseoka, nastaviće se rad na uspostavljanju putne veze i druge infrastrukture. Zbog uništene infrastrukture pojedini delovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata kojih, prema rečima nadležnih, ima dovoljno.

 - Trenutno u mnogim mestima i dalje pada umerena kiša, stigao je novi olujni talas koji će biti kratkotrajniji. Ujutro će padavine nakratko prestati, ali popodne se očekuju intenzivniji pljuskovi čak i manji grad i udari vetra - rekao je jutros za Val 202 meteorolog Blaž Šter. Prema njegovim rečima, olujni talas zahvatiće veći deo Slovenije, a intenzitet padavina će varirati od mesta do mesta. Reke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju, a tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u subotu da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je naneta nezamisliva i "verovatno veća od pola milijarde evra". Sava kod NE Krško ima protok i nivo niži od kriterijuma vanrednog događaja, a trendovi ukazuju na da će se protok i nivo Save dalje smanjivati, saopšteno je iz NEK, preneo Radio Slobodna Evropa.

Naglašeno je da nuklearna bezbednost nije bila ugrožena tokom proteklih oluja i vanrednih događaja.

BONUS VIDEO:

SMRAČILO SE NAD SMEDEREVOM: Kreće jako nevreme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!