NABUJALA SAVA NOSI SVE PRED SOBOM: Ugašene sve hidrocentrale, vodostaji reka i dalje rastu u Sloveniji (VIDEO)

Tanjug

04. 08. 2023. u 23:10 >> 23:44

ZBOG nabujale reke Save region Posavje na istoku Slovenije nalazi se u stanju visoke pripravnosti, a sve hidrocentrale na donjem delu reke su privremeno ugašene.

НАБУЈАЛА САВА НОСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: Угашене све хидроцентрале, водостаји река и даље расту у Словенији (ВИДЕО)

Foto Tanjug

Situacija je trenutno pod kontrolom, ali se očekuje da će rizik od poplava dostići vrhunac tokom noći, jer vodostaji i dalje rastu, prenosi agencija STA.

Oko 16 časova gradom Brežice oglasila se sirena upozorenja kako bi upozorila građane da lokalna hidroelektrana stanica je otvorila kapije za borbu protiv poplava.

Bogdan Barbič, direktor kompanije HESS, koja je zadužena za hidroelektrane u regionu, rekao je za STA da su svi to učinili da bi Sava slobodno tekla.

-S obzirom na to da je protok reke dostigao 3.700 kubnih metara u sekundi i da i dalje raste, situacija je alarmantna, dodao je on.

Ekipe na hidrocentralama su u pripravnosti, a ono što može dodatno pogoršati situaciju je vodostaj reke Krke koja se u Brežicama uliva u Savu, najdužu reku u zemlji.

Opasnost od poplava biće najveća oko ponoći, posebno na području Brežica.

Nabujale vode Save mogle bi dostići rekordne nivoe, a građani su pozvani da napuste lokalna područja koja su najsklonija poplavama, dok su spasilačke službe su u pripravnosti.

Gradonačelnik Brežica Ivan Molan izrazio je zabrinutost da bi pojedina sela ili područja mogla biti poplavljena.

Situacija u nuklearki Krško je stabilna i pod kontrolom nakon što je kasno popodne elektrana je proglasila "nenormalan događaj" u skladu sa utvrđenim protokolima, o čemu je obavestila Upravu za nuklearnu bezbednost.

-Nivoi Save i dalje nisu dovoljno visoki da bi ugrozili elektranu u Krškom, rekao je za STA Tomaž Nemec iz uprave i potvrdio da elektrana radi bezbedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!