SVETINJA IZGRAĐENA TOKOM KOSOVSKOG BOJA: Manastir Sveti Andrija u kanjonu Matka - po legendi podigao ga je Kraljević Marko (FOTO)

J. S.

12. 06. 2023. u 07:00

PODRUČJE kanjona Matka, jednog od najlepših turističkih atrakcija Severne Makedonije, koje se nalazi na petnaestak kilometara od Skoplja, „udomilo je je nekoliko istorijskih crkava i manastira.

СВЕТИЊА ИЗГРАЂЕНА ТОКОМ КОСОВСКОГ БОЈА: Манастир Свети Андрија у кањону Матка - по легенди подигао га је Краљевић Марко (ФОТО)

Foto: J.S.

Najveću pažnju brojnih turista privlači manastir Svetog Andrije, koji se nalazi u klisuri reke Treske. Sagradio ga je Andrija Mrnjavčević, sin kralja Vukašina, 1389. godine, a sadrži freske koje je naslikao Jovan Mitropolit.

Manastir je prvobitno podignut visoko u klancu Treske, ali se posle podizanja brane i hidrocentrale na njoj, 1938.  našao na obali akumulacionog jezera Matka.

Godine 1932. u manastiru su bili i monasi izbegli iz Rusije. Manastirska crkva je tada bila zatvorena, na nepristupačnom mestu. Prema sačuvanom natpisu na unutrašnjem zidu, on je nastao zaslugom mitropolita Joana i Grigorija monaha. Skromnost zdanja objašnjava se činjenicom da je nastalo u vreme Kosovskog boja.

Ipak, putnicima namernicima mnogo su zanimljivije legende koje se prenose, jer nose sa sobom intrigu i misteriju. Jedna od najčešće prepričavanih glasi da su u povratku sa Kosovskog boja, Kraljević Marko i Andrija naišli na jednu meanu  ušuškanu u kanjonu. Andrija je rešio da svrati, a Marko je odlučio da ga sačeka ispred, kao da je slutio da je meana puna Turaka koji su skočili na Andriju pre nego što je Marko Kraljević uspeo da reaguje. Revoltiran Marko ih je sve pobio, a na mestu gde je se nalazilo telo njegovog brata podigao je manastir.

Danas manastir okružuje nekoliko kafana Svetinja je uglavnom pod ključem, pa brojni turisti mogu da uživajui u njenoj lepoti samo spolja, iako je, kako se navodi u podacima o manastiru, ikonostas vredan pažnje.

Živopis manastirske crkve su radili freskoslikari mitropolit Jovan i jeromonah Makarije, o čemu svedoči natpis u samoj crkvi. Njihov rad se dosta razlikuje od ostalih freski rađenih u 14. veku na području današnje Severne Makedonije, kako po stilu, tako i po temama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!