ARHEOLOZI PRONAŠLI DREVNI GRAD NA SEVERU NEMAČKE: Legenda kaže da ga je more progutalo za jednu noć zbog greha njegovih stanovnika (FOTO)

Novosti onlajn

05. 06. 2023. u 21:54

NEMAČKI arheolozi uspešno su mapirali izgubljeni grad Rungolt, za koji se verovalo da ga je Severno more progutalo u jednoj noći kao kaznu za grehe njegovih stanovnika.

АРХЕОЛОЗИ ПРОНАШЛИ ДРЕВНИ ГРАД НА СЕВЕРУ НЕМАЧКЕ: Легенда каже да га је море прогутало за једну ноћ због греха његових становника (ФОТО)

Foto: Vikipedija

Legenda o propasti Rungolta

Legenda kaže da je nekada uspešan grad, koji se nalazio na obali severne Nemačke, progutalo Severno more u jednoj noći nakon jake oluje kao kaznu za grehe njegovih stanovnika, piše „Tajms“.

Prema narodnom predanju, pod gresima se u to vreme smatralo pijanstvo, bezbožnost i razmetanje bogatstvom. Propast Rungolta de, veruje se, dogodila 15. ili 16. januara 1362. godine, kada je grupa mladih pijanica u lokalnoj kafani pokušala da natera sveštenika da svinji da poslednji sakrament.

Sveštenik je otišao u crkvu, pomolio se i zamolio Boga da kazni mladiće. Sutradan je napustio grad, a nedugo zatim zahvatila ga je velika oluja, koja ga je zbrisala s lica Zemlje, kaže legenda. U srednjovekovnim legendama o Rungoltu, zvuk njegovog zvonika mogao je da se čuje i iz dubina Severnog mora.

Novo istraživanje

Dok su neki istoričari ispitivali da li je grad uopšte postojao, nova istraživanja su otkrila ostatke te „severnomorske Atlantide“.

Arheolozi sa Univerziteta „Kristijan-Albreht“ u Kilu pronašli su oko ostrva koje je sada poznato kao Sudfal srednjovekovne humke u dužini od približno 1,9 kilometara i to nakon mapiranja lokacije geofizičkim istraživanjem, rekao je u izjavi za medije Denis Vilken, geofizičar sa pomenutog univerziteta.

Nova otkrića uključivala su luku, temelje velike crkve i sisteme odvodnjavanja, navodi se u studiji u vezi sa otkrićem Rungolta.

Ostaci srednjovekovnog naselja već su jako erodirali i često se mogu otkriti samo kao negativni otisci. Dakle, hitno moramo da intenziviramo istraživanja, istakla je Hana Hadler, koja radi na Institutu za geografiju na Univerzitetu Majnc.

Dalja istraživanja plimnih ravni nastavljaju da donose značajna nova otkrića i pružaju neuporedive uvide u živote naroda Severne Frizije, preneo je portal „Zimo“.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024