GDE ĆE PLENKOVIĆ? U NATO ili budući evropski komesar? - politička tema broj jedan u Hrvatskoj

NAKON što su se pojavile prognoze u svetskoj štampi da je kandidat da zameni Jansa Stoltenberga na mestu glavnog sekretara NATO-a, bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić kaže da je to realno i nikako nemoguće. Istovremeno se kalkuliše da će Plenković biti na nekoj visokoj funkciji u Evropskoj uniji nakon evropskih izbora sledeće godine.

ГДЕ ЋЕ ПЛЕНКОВИЋ? У НАТО или будући европски комесар? - политичка тема број један у Хрватској

Andrej Plenković, Foto STA/ KATJA KODBA

”Premijer će sigurno ostati u Hrvatskoj”, tvrde njegovi bliski saradnici, koji kažu da će predvoditi HDž na parlamentarni izborima u super izbornoj sledećoj godini kada će se birati i poslanici za Evropski parlament i novi šef države. Za očekivati je, ako Plenković zaista ne ode u NATO, da će pokušati izboriti treći mandat na čelu vlade, što u Hrvatskoj nikad nikom nije uspelo. Nakon pobede, ako do nje dođe, otvorene su sve opcije, pa i nastavak evropske karijere. Često ga u Briselu vidi i na mestu Ursule fon der Lejen, kao predsednika nove Komisije ili kao evropskog šefa diplomatije, budući da je hrvatski premijer profesionalni diplomat.

Za sada se Plenković javno ne izjašnjava i dojam je kao da samo želi pobedu HDž-a na izborima, usprkos brojnim aferama koje potresaju vladajuću stranku. Ankete pokazuju da birači ne kažnjavaju HDž pre svega zbog Plenkovića, kojeg većina u Hrvatskoj vidi kao sposobnog političara koji nema konkurenciju.

Jedina opozicija je predsednik države Zoran Milanović, ali on kategorički tvrdi da nema nikakve ambicije da se uključi u stranačku bitku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024