"BILA SAM JOJ MAJKA SAMO JEDAN DAN": Tužno sećanje na noć kada je u požaru život izgubilo 25 beba

Novosti online

28. 03. 2023. u 08:31

U RANO jutro 28. marta 1975. na ginekološkom odeljenju riječke bolnice "Dr Zdravko Kučić" buknuo je požar u kojem je smrtno stradalo 25 tek rođenih beba.

БИЛА САМ ЈОЈ МАЈКА САМО ЈЕДАН ДАН: Тужно сећање на ноћ када је у пожару живот изгубило 25 беба

Foto: Unsplash

- Moju malenu Jadranku samo sam jednom podojila i izgubila je u stravičnoj nesreći. Bila je velika beba, teška 4060 grama, dugačka čak 55 centimetara, prekrasna, zdrava beba. Bila sam joj majka samo jedan dan. Rodila sam je 26. marta te tužne i tragične 1975. godine, u 11 sati ujutro. Požar je izbio sledeće noći, oko tri sata ujutro, na Veliki petak - ispričala je pre dve godine za Novi list Riječanka Zlata Petešić.

Dogodilio se to oko 2.30 sati, 28. marta 1975. godine.

Požar kasno uočen

Baš za nesreću, te kobne noći nije bilo nikog u porodilištu. Samo je sestra raznosila decu majkama koje su boravile odvojeno od svoje dece svaka tri sata na dojenje. Nakon dojenja sestra bi decu pokupila i vratila ih u dečju sobu. Kako je sestra obavila svoj posao, vratila se u sobu.

Požar je uočen tek nakon 40 minuta, u noći s 27. na 28. mart, kada je vatra počela da uništava delove sobe. Vatra je bila slaba, pa su medicinske sestre i čistačica tek nakon pola sata shvatile da se nešto događa kada su čule buku, jer je vatra uništila prozorsku traku pa je pala roletna, a potom je pala i ventilaciona cev.

Dežurni lekari i medicinske sestre pokušali su da uđu u dečju sobu, ali zbog vrućine, dima i mraka nisu mogli da priđu. Tada nije bilo direktnih telefonskih linija, pa je sestra morala da ode do vrata i traži od portira da pozove vatrogasce.

Vatrogasna ekipa stigla je oko 35 minuta nakon početka požara, i tek tada su uspeli da uđu u sobu i počnu da spasavaju bebe. Deca su tako gotovo sat vremena boravila u sobi ispunjenoj dimom i vatrom.

Od 28 beba preživele su samo tri, dva dečaka koja su zadobila lakše povrede i devojčica koja u požaru zadobila teže povrede lica i ruku. Tragedija se dogodila u sobi za novorođenčad na drugom spratu zbog kratkog spoja na električnoj zidnoj grejalici.

U dečijoj sobi jedno novorođenče je primalo kiseonik, a u blizini iznad njega nalazila se električna grejalica, jedna od onih infracrvenih grejalica, koja je počela da iskri na tu kolevku gde se nalazilo dete, jedino koje je u stravičnom požaru izgorelo. Ostala deca su se ugušila dimom koji je zbog sagorevanja plastike sadržavao i užareni PVC.

Kao uzroci požara navedeni su "krajnja nedisciplina i nepridržavanje propisa", kako je istaknuto u zaključcima Izvršnog veća Sabora, tadašnje republičke Vlade Hrvatske.

Umrlo 25 tek rođene dece

Dežurna medicinska sestra je zbog te tragedije završila na psihijatriji. Istragom je utvrđeno da je od trenutka nastanka požara do dolaska vatrogasaca prošlo oko sat vremena, a 28 novorođenčadi ležalo je bespomoćno u sobi ispunjenoj dimom i plamenom.

Po dolasku vatrogasaca iz sobe je izneseno petoro preživele dece, no dvoje dece je kasnije preminulo u tadašnjoj Klinici za dečje bolesti Kantrida. Troje preživele dece je u nesreći imalo sreće što su se nalazili neposredno pod grejalicom.

Njihove povrede zadobijene su od požara, ali su imali dovoljno kiseonika, dok je ostala novorođenčad postupno ostajala bez kiseonika i bila ugušena dimom. Dim i visoka temperatura odveli su u smrt 25 tek rođene đece, pisao je Novi list.

BONUS VIDEO: SIGURNI STE DA ŽELITE MOJE PARKING MESTO? Invalidi u Kikindi imaju probleme sa bahatim sugrađanima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BILO IM JE ŽAO DA ME MALTRETIRAJU Kolja o hendikepu: Gledam na to kao na prednost