STOP BEČA ZA "ŠENGEN"? Najava blokade prijema Hrvatske, Rumunije i Bugarske u "slobodnu zonu"

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

23. 11. 2022. u 07:45

POŠTO je Austrija najavila blokadu prijema Hrvatske, Rumunije i Bugarske u šengenski prostor, u Zagreb danas hitno dolazi austrijski kancelar Karl Nehamer da objasni stav Beča.

СТОП БЕЧА ЗА ШЕНГЕН? Најава блокаде пријема Хрватске, Румуније и Бугарске у слободну зону

Foto Shutterstock

Naime, ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner u dva je navrata najavio da se Austrija protivi proširenju "šengena" na tri države koje početkom decembra čekaju odluku iz Brisela kako bi od 1. januara njihovi građani mogli da putuju po Evropi bez pasoša.

Izjave Karnera izazvale su šok u Zagrebu, jer se smatralo da je odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor gotova stvar. Evropski parlament je dao zeleno svetlo i sve su pripreme gotove da hrvatske istočne granice postanu i evropske. Nikome nije sasvim jasno šta se u međuvremenu dogodilo, a hrvatski predsednik Zoran Milanović tvrdi da se radi o obračunu preko hrvatskih leđa drugih članica EU: "Mogli smo da uđemo u 'šengen' već 2016, a sve drugo je politika."

Začuđeni su i Austrijanci, jer se do sada nije spominjala mogućnost blokade Hrvatske. Analitičari procenjuju da je reč i o unutrašnjim okolnostima u Austriji, gde vlada neraspoloženje zbog dolaska imigranata i traži se od Brisela oštrija imigrantska politika. Zamera se kancelaru Nehameru što se nedavno sastao sa Aleksandrom Vučićem i Viktorom Orbanom tvrdnjama da Srbija i Mađarska propuštaju imigrante prema Zapadu. Dolazak u Beč najavio je i rumunski ministar unutrašnjih poslova, a "vrući" telefoni zvone na relacijama Brisela i ostalih članica EU koje treba da donesu odluku 6. i 7. decembra na redovnom sastanku Evropskog saveta.

Karl Nehamer, Foto Tanjug

U Hrvatskoj je, inače, sve spremno za Šengen, pa su na istočne granice prebačeni policijski službenici. Završene su pripreme i na aerodromima i na graničnim prelazima sa Slovenijom i Mađarskom. Užurbano se rade pripreme i za železnički saobraćaj, a tehničkih poteškoća nema ni na granici prema Crnoj Gori i Srbiji. Dođe li zaista do blokade, jer odluka u Briselu mora da bude jednoglasna, biće to ne samo razočaranje za hrvatske građane i politiku, već i pitanje da li je "Evropa bez granica" mrtav projekat.

Hrvati su razočarani i činjenicom da je blokada došla sa austrijske strane, jer je Beč do sada uvek podržavao Hrvatsku. Mnogi spominju i da je Hrvatska širom otvorila vrata austrijskim bankama, hotelijerima, telekomunikacijama i da je krajnje nekorektno da sada otpori dolaze iz Austrije. Češko predsedništvo EU navodno pokušava i da razdvoji glasanje na svaku zemlju zasebno, a ne u paketu, ali to bi bilo nekorektno prema Bugarskoj i Rumuniji koje daleko duže čekaju od Hrvatske.

MIGRANTI

BROJ migranata u Hrvatskoj je ove godine u porastu za 320 odsto, a smirivanje se ne očekuje izjavio je u saboru državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Žarko Katić. Rekao je da još uvek Hrvatsku doživljavaju kao tranzitnu zemlju na putu prema zapadnoj Evropi i karakterišu ih brzi odlazak iz zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!