"ODLUKA EU O SANKCIJAMA ĆE OSAKATITI EVROPU": Predsednik Narodne skupštine Mađarske se našalio na račun političara iz Brisela

Novosti online

15. 08. 2022. u 16:28

EKONOMSKI rat Evropske unije protiv Rusije osakatiće ekonomiju Evrope, upozorio je aktuelni predsednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover.

ОДЛУКА ЕУ О САНКЦИЈАМА ЋЕ ОСАКАТИТИ ЕВРОПУ: Председник Народне скупштине Мађарске се нашалио на рачун политичара из Брисела

Foto Tanjug

Kover je nazvao ekonomske sankcije EU prema Rusiji kao "pogrešne do srži", predviđajući ekonomsku devastaciju kao rezultat. Kover, dugogodišnji kritičar EU, dodao je da uspeh Mađarske zavisi od saradnje i sa Istokom i sa Zapadom.


Govoreći u mađarskom gradu Bugaču, predsednik Narodne skupštine je poslovicom opisao odluku EU da uvede velike ekonomske sankcije Rusiji, a da se i dalje oslanja na njen izvoz energije.

- Briselski političari su zamahnuli nogama bez konja ispod sebe - rekao je on učesnicima festivala Kurultaj, godišnje manifestacije koja promoviše evroazijsku i tursku stepsko-nomadsku kulturu konja.

Kover je dodao da su sankcije uvedene u sedam rundi otkako je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru i da će one rezultirati ekonomskom propašću Evrope.


Kover je član stranke Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, a i sam Orban je izrazio sličan stav o politici sankcija Brisela. U govoru prošlog meseca, Orban je otvoreno ocenio da "sankcije ne destabilizuju Moskvu" kako je nameravano, već da je zbog njih Evropa u problemu.

Evropska unija, koja zavisi od Rusije za oko 40% svog gasa i trećinu svoje nafte, suočava se sa rastućim troškovima energije i rekordnom inflacijom, pošto je uvela delimičnu zabranu ruske nafte i najavila postepeno smanjenje uvoza gasa iz Rusije. 

Sa više država EU koje nameću smanjenje potrošnje energije i očekivanjem da će se situacija pogoršati kako dolazi zima, Mađarska je međutim uspela da dobije izuzeće od embarga na naftu i dogovorila je sa Moskvom veću kupovinu gasa.


Ovakav stav učinio je Mađarsku izuzetkom u EU, kao i Orbanovo insistiranje da je politika NATO-a naoružavanja Ukrajine protiv Rusije izgubljen slučaj. Mađarski premijer je ranije ovog meseca odgovorio na kritike rekavši da "Brisel nije gazda Mađarske" i da će "nezavisna, suverena mađarska nacija" raditi na sprečavanju politika EU koje nisu u njenom nacionalnom interesu.
 
U svom govoru, Kover je takođe opisao istoriju i geografiju Mađarske kao "most" između Istoka i Zapada.

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" u Donbasu na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života