GODIŠNJICA CERSKE BITKE: Taktika vojvode Stepe koja se i danas izučava i jedna od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu

V. F.

15. 08. 2022. u 15:52

SRBIJA danas obeležava 108. godišnjicu od početka Cerske bitke, u kojoj je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu.

ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ: Тактика војводе Степе која се и данас изучава и једна од највећих победа у Првом светском рату

Foto Arhiva

Bitka na Ceru bila je vojni sukob vođen između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. oko planine Cer i nekoliko sela u njenoj neposrednoj okolini, kao i Šapca.


Bitka je bila deo prve austrougarske ofanzive na Srbiju i izbila je u noći 15. avgusta kada su delovi srpske Kombinovane divizije naišli na austrougarske izvidnice ulogorene na padinama Cerske planine u blizini sela Tekeriš. Borbe koje su usledile prerasle su u bitku za kontrolu nekoliko gradića i sela u okolini planine, kao i za kontrolu Šapca.

Moral austrougarskih trupa je 19. avgusta opao i hiljade vojnika su se povukli u Austrougarsku, a mnogi su se podavili u Drini bežeći u panici. Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila. Bitka je bila manevarskog tipa, što znači da u toku borbe nisu korišćeni rovovi, budući da su se oni u ovom ratu prvi put pojavili krajem 1914. posle bitke na Marni. Tokom bitke cilj srpske vojske bilo je zauzimanje kota Kosanin grad i Trajan.

U toku desetodnevne borbe srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. Srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem je označila prvu pobedu Saveznika u Prvom svetskom ratu.


Uočavajući stratesku važnost planine Cer, prema tadašnjem rasporedu snaga, komandant Druge armije Stepa Stepanović izradio je plan dejstva svojih vojnika po glavnom strateškom pravcu, kao i plan dejstva Treće i delova Prve armije (Moravske 2. i Timočke 1. divizije).
 

Komandant Stepanović je po načinu vođenja bitke predstavio pravo remek-delo ratne veštine, a kao izuzetan primer prelaska iz strategijske odbrane u kontranapad, ona se i danas proučava na najpoznatijim vojnim akademijama u svetu, uključujući i američki "Vest Point".


Zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju u Cerskoj bici, komandant Druge srpske armije Stepa Stepanović unapređen je u čin vojvode.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO: Reporter "Novosti" iz Donbasa na prvoj liniji fronta
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas