HAOS U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Opozicioni poslanici duvali u vuvuzele, sednica prekinuta odmah nakon što je počela

Tanjug

14. 07. 2022. u 19:01

PREMIJER Severne Makedonije Dimitar Kovačevski nije danas uspeo da za skupštinskom govornicom kaže sve što je naumio, pošto su ga opozicioni poslanici neprekidno prekidali i duvali u vuvuzele, tako da se skoro ništa od onoga što je hteo da kaže nije čulo, javlja makedonski sajt "Telma".

ХАОС У МАКЕДОНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Опозициони посланици дували у вувузеле, седница прекинута одмах након што је почела

Foto Tanjug/AP

Sednica makedonskog parlamenta na kojoj poslanici raspravljaju o francuskom predlogu o ukidanju bugarskog veta i nastavku pregovaračkog procesa za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, prekinuta je odmah nakon što je počela, ali je nastavljena posle podne.

Uprkos glasnim zvižducima Kovačevski je nastavio da govori, a na kraju govora premijera su aplauzom i ovacijama pozdravili poslanici skupštinske većine, ali i povicima "vau" iz opozicije.

Premijer i ministri su potom napustili skupštinsku salu.

Prethodno se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obratila poslanicima i pozvala ih da podrže revidirani francuski predlog.

Dok je ona držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju ispred skupštinskog zdanja protiv francuskog predloga protestovale su hiljade ljudi.

Grupa demonstranata gađala je zgradu parlamenta kockama leda i jajima.

Francuski predlog, koji je podržala cela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije.

Kovačevski je rekao poslanicima i građanima da je ovo istorijska sednica i da se odlučuje o temeljima Severe Makedonije.

 - Razlog za današnju debatu je jedinstveni predlog Evropske komisije podnet na kraju francuskog predsedavanja kojim bi trebalo da se definiše početak pregovora sa EU. Pre samita EU u Briselu dobili smo set ideja, ali ne i zvaničan i formalan predlog. Za mene, vladu i koalicione partnere, za predsednika države i, siguran sam, za sve građane taj koncept nije bio prihvatljiv. I zato sam pred celokupnom evropskom javnošću rekao glasno, precizno i jasno ''ne'' - kazao je Kovačevski, prenela je agencija MIA.

Kovačevski je pojasnio da je rekao "ne" zato što set ideja nije bio u saglasnosti sa skupštinskim i državnim konsenzusom.

 - Rekao sam ''ne'', jer taj skup ideja nije garantovao status makedonskog jezika u pregovorima. Osnova nije bila dobra. Insistiramo na tome da niko ne može, nema pravo i neće da pregovara oko makedonskog jezika, posebnog istorijskog, kulturnog identiteta i privatnosti, bilo kada i iz bilo kog razloga - dodao je on.

Kovačevski je istakao da predlaže da se prihvati revidirani predlog i "nastavi dalje", sa zaštićenom prošlosću, stabilnom sadašnjosću i boljom budućnošću.

 - Ovo radim ne zato što moram, ne zato što je lako, već zato što snažno verujem u ispravnost. Želimo da se borimo za sebe na pravi način. Budite sigurni u sebe i svoj identitet, bez kompromisa, uvek i u svakom trenutku, kao deo ujedinjene Evrope i deo mirnog i naprednog regiona - kazao je Kovačevski.

BONUS VIDEO:

Snimak sa mesta nesreće na Tari u kojoj je poginuo član ekipe filma "Oluja"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)