VERUJU U BOGA, ALI I DA SEKS PRE BRAKA NIJE GREH: Istraživanje pokazalo kakvi su Hrvati danas

Tanjug

01. 07. 2022. u 23:16

VEĆINA Hrvata veruje u Boga, seks pre braka ne smatra grehom, a kontracepciju prihvata, pokazali su rezultati istraživanja o tome kakva je duhovna slika nacije, koje je za hrvatski RTL provela agencija Promocija Plus.

ВЕРУЈУ У БОГА, АЛИ И ДА СЕКС ПРЕ БРАКА НИЈЕ ГРЕХ: Истраживање показало какви су Хрвати данас

Foto Privatna arhiva

Uprkos tome što prema dostupnim podacima popisa stanovništva oko 90 posto populacije u Hrvatskoj pripada nekoj veroispovesti, prema ovom istraživanju u Boga veruje 69 posto ispitanika. Kako se navodi, čvrstih vernika je 17 posto, 21 posto građana smatra da su religiozni, a najviše je onih koji veruju u Boga, ali ne i u sva religijska pravila (30 posto). Oni koji nisu religiozni najčešće se izjašnjavaju kao ateisti (6.6 posto), da su ravnodušni prema religiji (6.5 posto) i duhovnosti, agnostika je 3.3 posto, a nesigurnih je 45 odsto.

Iako gotovo dve trećine ispitanika veruje u Boga, na verske obrede (na nedeljnoj bazi) ide tek 11 posto, a svakog dana 1.2 posto. Onih koji praktikuju verske praznike je nešto više - takav je svaki peti ispitanik (19 posto). Žene su nešto češće religiozne u odnosu na muškarce (gotovo 73 prema 65 posto), a - očekivano - među starijima je više vernika u odnosu na mlađe. Najmanje religioznih je zabeleženo među najobrazovanijim (63.6 posto), dok je među najslabije obrazovanima znatno više religioznih (84.5 posto).

Pripadnici katoličke konfesije su se izjasnili da su religiozni u 84.9 posto slučajeva, pravoslavni u 33.4 posto, islamske 75.5 posto, dok su ispitanici koji se izjašnjavaju da nisu pripadnici ni jedne veroispovesti religiozni u svega 0.4 posto slučajeva. O uticaju Katoličke crkve na društvo u Hrvatskoj negativno mišljenje ima 40 posto ispitanika. S konstatacijom da taj uticaj dobar slaže se tek svaki treći ispitanik (29 posto), dok je trećina onih koji nemaju mišljenje (27.1 posto). A da Katolička crkva u Hrvatskoj ne treba da ima uticaj na politička zbivanja misli 68 posto ispitanika. Drugačije misli tek 16 posto.

Seks pre ili izvan braka je greh za devet posto građana. S tim se ne slaže više od 70 posto građana, a protiv ovog verskog učenja su češće muškarci nego žene (gotovo 76 prema 67 posto), preneli su hrvatski mediji.

Da je korištenje bilo kakve kontracepcije nemoralno smatra oko osam posto građana. Gledano po starosti, čak 85 posto mlađih od 30 godina se s time nikako ne slažu. Veći protivnici takvog učenja o kontracepciji su muškarci od žena (78.3 posto prema 75.2 posto).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi