NOBILO O OPTUŽNICI PROTIV HRVATSKIH PILOTA: Šuplje su fraze „ne damo svoje heroje”, one neće proizvesti pravni efekat

Novosti online

09. 06. 2022. u 11:03

ADVOKAT Anto Nobilo komentarisao je optužnicu iz Srbije protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota.

НОБИЛО О ОПТУЖНИЦИ ПРОТИВ ХРВАТСКИХ ПИЛОТА: Шупље су фразе „не дамо своје хероје”, оне неће произвести правни ефекат

Foto: Printskrin

Upitan šta će se dogoditi sada kad je optužnica i službeno potvrđena, Nobilo je za N1 rekao da će u Srbiji odrediti advokate po službenoj dužnosti, koji će se žaliti umesto pilota.

- Nakon toga će pokušati da dostave optužnice, paralelno s time će pokušati da dostave pozive, a kad utvrde na siguran način da piloti nisu dostupni pravosudnim organima u Srbiji, onda će doneti rešenje o suđenju u odsutnosti. Imaćemo advokate po službenoj dužnosti, okrivljeni neće biti prisutni, imaćemo tužioca i u tom smislu će se završiti postupak - rekao je Nobilo.

Advokat smatra da nije dobra opcija da Hrvatska ne prihvati optužnice protiv pilota.

- Pre svega, ako optužnica postoji, ako kazneni postupak postoji, to je jedna pravna činjenica. Mi možemo reći šta nas briga, ali nećemo napraviti da nestane postupak. Mislim da je pametnije pokušati dobiti pravomoćnu presudu. Piloti, naravno, ne treba da idu, ali bilo bi dobro da imaju advokate od poverenja i da im obezbede što više dokaza. Oni se ne terete da su direktni izvršitelji, nego da je po zapovednoj odgovornosti. Zanima me kako će to Srbija dokazati - rekao je Nobilo.

Što se Vlade tiče, Nobilo je rekao da ona tu „nema šta prihvatiti ili ne prihvatiti”.

- Bila bi najbolja stvar da Vlada zatraži da se te optužnice ustupe hrvatskom pravosuđu i da se taj postupak ovde dovrši. Oni mogu iz Srbije dostaviti optužnice preko Ministarstva pravosuđa, a onda ono to može odbiti. Stav Vlade je hoće li oni to nešto prihvatiti ili ne - rekao je Nobilo.

- Šuplje su fraze „mi ne damo svoje heroje”, koje neće efekt u pravnom smislu proizvesti. Moramo činjenicama pogledati u oči, u Srbiji će nekog suđenja biti s nama ili bez nas, i u toj situaciji bolje je da okrivljenici ubace u taj postupak oslobađajuće dokaze i da se pokuša dobiti oslobađajuća presuda. Druga stvar je da Vlada stupi u kontakt sa Srbijom i da zatraži da celi predmet ustupi Hrvatskoj i da ga Hrvatska zadrži, jer su svi okrivljenici u Hrvatskoj i to je vrlo logično - rekao je Nobilo.

- U ovom slučaju bi trebalo zatražiti da se predmet ustupi Hrvatskoj, a onda da se ide u međudržavni sporazum da se ide u ustupanje predmeta. Ovako ćemo svako malo imati napetosti između dve države - rekao je Nobilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri