IZBORNI ZAKON MORA DA SE MENJA: Hrvatska traži od Blinkena da se angažuje oko BiH

Tanjug

15. 05. 2022. u 15:44

HRVATSKI ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u Berlinu od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da se SAD dodatno angažuju oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.

ИЗБОРНИ ЗАКОН МОРА ДА СЕ МЕЊА: Хрватска тражи од Блинкена да се ангажује око БиХ

Foto: EPA

- Američkom državnom sekretaru sam preneo našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora - rekao je Grlić Radman novinarima.

On je dodao da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore sa hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u oktobru. Dvojica zvaničnika učestvovala su na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO, koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv Rusije.

- Svi ministri su ponovo iskazali solidarnost u pomoći i izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i celokupnog NATO - rekao je Grlić Radman.

On je istakao da NATO nije deo sukoba, ali da podržava pravedni i obrambeni rat Ukrajine. Šef hrvatske diplomatije je u razgovoru sa zamenikom glavnog sekretara NATO Mirčom Džoanom izrazio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO.

- Razgovarali smo i o brzini procedure i verujem da bi se to pitanje moglo rešiti i pre samita NATO krajem juna u Madridu - rekao je Grlić Radman.

On je ponovio da veruje da će se dvoumljenje koje je oko članstva Finske i Švedske izrazila Turska uskoro rešiti u razgovorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)