NOVI SUKOB MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: "On uopšte nije nadležan da odlučuje ko će leteti"

Tanjug

16. 03. 2022. u 16:37

HRVATSKI premijer Andrej Plenković, koji se nalazi u poseti Madridu, poručio je vrhovnom komandantu Oružanih snaga i predsedniku Zoranu Milanoviću da "uopšte nije nadležan za to što se tiče odlučivanja ko će, kada i kako leteti u hrvatskom vazdušnom prostoru".

НОВИ СУКОБ МИЛАНОВИЋА И ПЛЕНКОВИЋА: Он уопште није надлежан да одлучује ко ће летети

Foto: Tanjug

Komentarišući izjave i Milanovićevu naredbu da se preleti borbenih aviona nad Hrvatskom odmah zaustave, Plenković je rekao da s obzirom na program posete u Španiji nije upućen u to šta je rekao šef države.

- Ali otprilike shvatam iz ovog kratkog uvida o čemu se radi. Prvo i osnovno, on uopšte nije nadležan za to što se tiče odlučivanja ko će, kada i kako leteti u hrvatskom vazdušnom prostoru. Za to su nadležna ministarstva i Vlada Republike Hrvatske. To je prva i osnovna stvar koju bih uputio hrvatskoj javnosti kao poruku o ovoj situaciji - rekao je Plenković.

Istakao je da za razliku od Milanovića, za kojeg, kako kaže, zapravo ne zna šta radi u ovoj situaciji u kojoj se nalazi i Hrvatska i Evropa, u smislu svojih ovlašćenja, da se bavi međunarodnim kontaktima.

- Ne znam koji je on to kontakt obavio proteklih dana koji je relevantan za bezbednost Hrvatske. Za razliku od njega, mi smo razgovarali sa svim našim partnerima u Evropskoj uniji, razgovarali smo s glavinom sekretarom NATO-a, razgovarali smo s državnim sekretarom SAD, danas sam ovde s premijerom Sančezom, a razgovarao sam i s Makronom u Versaju - rekao je Plenković.

Važno je, kaže, da se sve operacije koje se tiču vojnih vežbi sa saveznicima odvijaju prema planu koji je usvojila vlada, koju je u proceduri prihvatio i odobrio predsednik države.

- Što se tiče letova francuskih Rafala s MiG-ovima, mislim da je dobro da su oni poslali poruku snažne solidarnosti i partnerstva s Hrvatskom, nakon što je na glavni grad pao dron. I pokazali na taj način da su uz nas. Ne vidim kakav je efekt preleta na području između Jabuke i Palagruže, to bi sigurno ohrabrilo naše građane, da vide da su ili Rafali ili F16 u tom području i da lete iznad mora po Jadranu - naveo je Plenković.

Za tvrdnje da je njegovo jučerašnje obraćanje medijima povezano s preletom aviona naziva pogrešnim.

- Milanović je to lansirao i to je pogrešna teza. Išao sam na preš-konferenciju nakon koalicije zbog Stoltenbergove pogrešne informacije, to je bio razlog - rekao je premijer i dodao da insinuacije da neko pije konjak na nosaču pokazuju, kako je naveo, "gde smo mentalno mi, a gđe je on (Milanović)".

Milanović se, kaže Plenković, valjda vodi vlastitim praksama i dodao da lično niti pije niti puši.

BONUS VIDEO: LET U POBEDU - Pogledajte kako dejstvuju Vazdušno-kosmičke snage Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost